Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΩΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ





Για να μην ανέβει το κόστος της κατασκευής μας πάνω από 100 ευρώ πρέπει να υπάρχουν μερικά εργαλεία: 
1. Δραπανοκατσάβιδο για άνοιγμα τρυπών και βίδωμα
2. Δοκιμαστικό κατσαβίδι 
3. Σταυροκατσάβιδο 
4. Κόφτης καλωδίων ή πένσα

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την  κατασκευή της 40-50 αυγών επωαστικής μηχανής είναι : 
1. Θερμοστάτης για κοτοπουλιέρα 0-40 οC  (15 ευρώ). Υπάρχει και ψηφιακός με προγραμματισμό 75 ευρώ ακριβείας
2. Τρείς λάμπες βιδωτές 60 watt διαφανείς απλές (2,10 ευρώ)
3. Τρία ντουί (βάσεις λάμπας) βιδωτά κεραμικά (5,40 ευρώ)
Για χειμώνα με κρύο χρησιμοποιείστε τέσσερες λάμπες & ντουί ακολουθώντας την σύνδεση τους όπως στα παρακάτω διαγράμματα. Αγοράστε επιπλέον λάμπες στην περίπτωση που καεί κάποια από αυτές.
4. Ένα ανεμιστηράκι 220 Volt διαστάσεων 15x15 cm (12 ευρώ)
5. Καλώδιο εύκαμπτο 5 μέτρα διπλό (φάση - ουδέτερος - 1,5 ευρώ)
6. Τρείς κλέμες (για συνδέσεις καλωδίων - 0,20 ευρώ)
7. Φις πρίζας (σούκο ή απλή ανάλογα με την πρίζα σας 1,00 ευρώ)
8. Ένα τετραγωνικό πλέγμα γαλβανιζέ ψιλό (4 ευρώ)
9. Θερμόμετρο-υγρασιόμετρο ψηφιακό με σένσορα (20 ευρώ). Μπορεί να παραληφθεί εάν έχουμε μηχανικά επίσης μπορείτε να βρείτε και φθηνότερα.
10. Πλαστικό ορθογώνιο πιατάκι 35x60 cm (από στράγγισμα πιάτων ή μεταλλική κατασκευή γαλβανιζέ ή 5-6 πλαστικά πιατάκια για παγάκια )
11. Βάση διαστάσεων 62x40 cm από ξύλο 2x2cm. (Αναλύεται παρακάτω) και δύο ξυλάκια πάχους 2x2cm μήκους 40cm βάση για πλαίσιο.
12. Τζάμι 30x20cm - 4mm πάχος (3 ευρώ)
13. Γωνίες στήριξης τζαμιού τέσσερις 4mm (2 ευρώ)
14. Μελαμίνη φύλλο 16 mm πλάτους 65,2cm (15 ευρώ). Οι διαστάσεις κοπής θα δοθούν παρακάτω.
15. Τρυπάνια ξύλου 10 mm, 6 mm και 2.5 mm (3 ευρώ περίπου)
16. Ξυλόβιδες 1,5 cm, 3 cm και 1 cm
17. Μεντεσέδες δύο τεμάχια μεταλλικούς δυνατούς για την πόρτα
18. Ποτηροτρίπανο σετ (6,5 ευρώ) για άνοιγμα τρύπας πόρτας για τοποθέτηση τζαμιού
19. Δύο γωνίες μικρές (0,20 ευρώ) για στήριξη κουτιού θερμοστάτη.
20. Μεταλλικό κουτί για στήριξη του θερμοστάτη διαμέτρου τουλάχιστον 20cm (από χρώμα ή κουτί σιδηρόστοκου ή κουτί από μπισκότα)
21. Οδηγός 30 cm για συρτάρι(1,50 ευρώ)
22. Πλαίσιο ξύλου 1x3cm πάχους εξωτερικής διάστασης 59,5 x 30 cm  ύψους 3cm για μηχανικό γύρισμα αυγών. Σχεδίαση παρακάτω
23. Κουβάρι σχοινί χοντρό (5 μέτρα).
24. Τέσσερα λαμάκια αλουμινίου για προέκταση στήριξης ανεμιστήρα ή 4 βίδες λεπτές και μακριές.


Για την εκκόλαψη (μετά την επώαση)
1. Χάρτινο κουτί χοντρό και μεγάλο για τοποθέτηση νεοσσών μετά την επώαση και την θέρμανσή τους με την κόκκινη λάμπα (από εμπορεύματα καταστημάτων).
2. Λάμπα θέρμανσης κόκκινη 175 watt για μετά την επώαση (8,60 ευρώ)
3. Φις πρίζας (σούκο ή απλή ανάλογα με την πρίζα σας- 1,00 ευρώ)
4. Καλώδιο 2 μέτρα διπλό (φάση - ουδέτερος - 0,60 ευρώ) ή περισσότερα μέτρα ανάλογα το που θα το τοποθετήσετε ή μπαλαντέζα. 
5. Nτουί βιδωτό κεραμικό
6. Σύρμα χοντρό για στήριξη λάμπας
7. Ταίστρα - Ποτήστρα
8. Πλαστικό πιατάκι βάση στην διάσταση του κουτιού ή λίγο μικρότερο για να μην βρέχεται το χαρτόκουτο. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πιατάκι της επώασης.


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΤΙΟΥ
Διαστάσεις κοπής μελαμίνης με εσωτερικό χώρο 63x62x40 (Υψος-Πλάτος-Βάθος)
1 τεμ. 65,2 x 41,6 cm - ταβάνι
1 τεμ. 65,2 x 45,0 cm - βάση θα προεξέχει μπροστά.
2 τεμ. 63,0 x 41,6 cm - πλευρές δεξιά - αριστερά
1 τεμ. 63,0 x 62,0 cm - πλάτη
1 τεμ. 65,2 x 7,0 cm - μπροστινό κάτω άνοιγμα για αλλαγή νερού
1 τεμ. 65,2 x 57,5 cm - πόρτα

ΒΑΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΥΓΩΝ
Βάση τελάρο διαστάσεων 62x40 cm από ξύλο πάχους 2cm τετράγωνο.
Το πάχος του ξύλου μπορεί να είναι 2cm τετράγωνο και μπορεί να καρφωθεί απ' ευθείας εσωτερικά στο κουτί ή πάνω σε δύο βάσεις (γωνίες αλουμινίου μήκους 40cm πλάτους 3cm δεξιά και αριστερά) για να μπορεί να βγαίνει και να καθαρίζεται (όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτο). Πάνω σε αυτό το πλαίσιο τοποθετούμε τεντωμένη το γαλβανισμένο πλέγμα (σίτα) με καρφωτικά σύρματα. Η σίτα να είναι τεντωμένη έτσι ώστε να κιλούν τα αυγά επάνω της και όχι να βουλιάζει. Μπορείτε να τοποθετήσετε σύρματα κάθετα πριν την τελαρώσετε με τη σίτα ώστε να μπορεί να μένει σταθερή. Το καλύτερο είναι να βρείτε ένα μεταλλικό πλαίσιο από παλαιό ψυγείο και να το κόψετε στην παραπάνω διάσταση ή πλέγμα από κουνελόσυρμα κομμένο στην διάστασή του. Βάζουμε σίτα για να μπορεί να περνά ο αέρας προς τα σκαφάκια νερού για να υγραίνεται ο χώρος. Η βάση αυτή των αυγών θα καλύπτει όλο τον εσωτερικό χώρο του κουτιού και δεν θα μπορεί να μετακινηθεί όταν κλείσει η πόρτα. Το κάτω πιχάκι (βάση του τελάρου) μπορεί να είναι γωνία αλουμινίου στις ίδιες διαστάσεις 3cm στο οποίο ανοίγουμε τρύπες με δραπανόβιδες και μετά το βιδώνουμε με ξυλόβιδες.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΥΓΩΝ
Μετακινούμενο πλαίσιο ξύλου 1cm πάχους-5cm ύψους εξωτερικής διάστασης 57,5 x 30 cm  ύψους 5cm για μηχανικό γύρισμα αυγών με οδηγό (σιδηρόδρομο συρταριού) (Συνολική διάσταση με οδηγό 62cm x 30cm)
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο μπαίνει ο οδηγός συρταριού 30cm και πλάτους 2,5cm συνολικά και τα δύο τμήματα του οδηγού
2 τεμ. 57,5 cm
2 τεμ. 30,0 cm πλευρά οδηγού συρταριού
Στις ράβδους 30 εκατοστών τριπάμε το κενό διάστημα ανά 5 cm περίπου ανάλογα το μέγεθος των αυγών και περνάμε χονδρό σχοινί και το τεντώνουμε καλά. Το πλαίσιο θα τοποθετηθεί πάνω σπό τη βάση τοποθέτησης αυγών σε απόσταση 1 έως 1,5 cm το οποίο με ένα σύρμα χοντρό (έμβολο μετακίνησης) θα το τραβάμε εμπρός και πίσω. Τα αυγά που τοποθετούνται ανάμεσα στα σχοινιά θα αναγκάζονται να περιστρέφονται κατά ήμιση. Καλό θα είναι τα αυγά πριν την τοποθέτηση να σημιώνονται η πάνω και η κάτω πλευρά με μαρκαδόρο με τα σύμβολα Χ και Ι έτσι ώστε κατά την μετακίνηση να βλέπουμε το σύμβολο και να σταματάμε τη μετακίνηση. Η απόσταση των σχοινιών από την βάση τοποθέτησης των αυγών να μην υπερβαίνει τα 3 -3,5 cm για να μπορεί να σπρώχνει το σχοινί τα αυγά. Επίσης χρησιμοποίησα σχοινί για να μην τραυματίζονται υα αυγά από απότομο σπρώξιμο ή έλξη. Στην επιφάνεια του ξύλου που εφάπτονται τα αυγά μπορούμε να κολήσουμε αφρολέξ ταινία για τις πόρτες.
Η χρήση ξύλου δεν είναι καλή τελικά γιατί από την θερμοκρασία έχουμε διαστολή και δημιουργεί πρόβλημα κίνησης στον οδηγό. Χρησιμοποιείστε καλύτερα σωλήνα αλουμινίου τετράγωνο 2 εκατοστών ανοίγοντας τρύπες με δραπανόβιδες και σύνδεση με γωνίες αλουμινίου συνολικής διάστασης 59,5cm x 30cm..

Μπορείτε να δείτε εδώ την φιλοσοφία γυρίσματος των αυγών 

Σχέδιο ηλεκτρολογικό

Συναρμολόγηση
Κατά την συναρμολόγηση του κουτιού στην οροφή όπου θα κρεμάσουμε τον ανεμιστήρα και τις λάμπες, πρέπει να κάνουμε έξι τρύπες με τρυπάνι 10 mm για αερισμό του χώρου. Οι τρύπες θα είναι στον εσωτερικό χώρο που καλύπτει ο ανεμιστήρας έτσι ώστε ο ανεμιστήρας να τραβά νέο αέρα και να τον διοχετεύει εσωτερικά.
Οι λάμπες θα βρίσκονται περιμετρικά από τον ανεμιστήρα έτσι ώστε να καλύπτουν σχεδόν όλη την οροφή με θερμότητα. Έχω βάλει τρεις λάμπες για τον λόγο ότι επειδή καίγονται να υπάρχουν οι υπόλοιπες οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες σε θέρμανση του χώρου. Επίσης όσο περισσότερες λάμπες βάλουμε τότε θα θερμαίνεται γρηγορότερα ο χώρος και θα σβήνουν γρηγορότερα οι λάμπες από τον θερμοστάτη. Οι λάμπες θα τροφοδοτούνται απ' ευθείας από τον θερμοστάτη και όχι σε σειρά δηλαδή να παίρνει τροφοδοσία η μια από την άλλη διότι εάν καεί η μία σταματά να θερμαίνεται ο χώρος. Ακολουθήστε πιστά την παραπάνω συνδεσμολογία συνδέοντας όσες λάμπες μπορείτε.
Σχετικά με την υγρασία του χώρου εξαρτάται από το πόσο χώρο καλύπτει το σκαφάκι με το νερό που έχουμε βάλει. Εάν τοποθετήσουμε ένα σφουγγάρι μέσα στο σκαφάκι δημιουργούμε συνθήκες αύξησης της υγρασίας. Μπορείτε να τοποθετήσετε πολλά και μικρά σκαφάκια που θα καλύπτουν το δάπεδο με νερό έτσι ώστε να ελέγχεται την υγρασία. Η εσωτερική υγρασία πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 55% και κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες να την αυξήσουμε 65% έως 70% προσθέτοντας σφουγγάρι ή επιπλέον σκαφάκι με νερό.
Για να βάλουμε τζάμι στην πόρτα κάνουμε μία τρύπα με ποτηροτρύπανο 6 cm και με σέγα ή πριονάκι δημιουργούμε ένα ορθογώνιο πλαίσιο το οποίο θα πρέπει πριν να το έχουμε μαρκάρει να μην ξεπεράσουμε το όριο του τζαμιού από κάθε πλευρά του και με τα στηρίγματα να στερεώσουμε το τζάμι στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
Επίσης δημιουργούμε μία μικρή τρύπα με 6 mm τρυπάνι κοντά στο κλείσιμο της πόρτας για να περάσουμε το έμβολο με το οποίο θα γυρίζουμε τα αυγά. Το έμβολο (χονδρό σύρμα) θα αγκαλιάζει το εσωτερικό μετακινούμενο πλαίσιο όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα και θα εκτείνεται προς την πόρτα την οποία θα διαπερνά μέσα από την τρύπα και θα εξέχει περίπου 5 cm από αυτή. Το έμβολο είναι ένα χοντρό σύρμα περίπου 5mm το οποίο δεν τσακίζει εύκολα.
Ο ανεμιστήρας κρεμιέται από την οροφή από τέσσερα λαμάκια αλουμινίου ή σύρμα που στερεώνεται με ξυλόβιδες έτσι ώστε να απομακρυνθεί από τα τοιχώματα της κατασκευής μας και να μπορεί να ανακυκλώνει τον αέρα μέσα σε αυτή. Τα λαμάκια αλουμινίου λυγίζονται ελάχιστα στις άκρες τους σε σχήμα Π και βιδώνεται η μία λιγισμένη άκρη στην οροφή και η άλλη στον ανεμιστήρα. Στη συνέχεια μπορούμε να λιγίσουμε τις εσωτερικές πλευρές από τα λαμάκια αυτά ώστε να κάνουμε μικρότερη την απόσταση από την οροφή.

Φωτογραφίες
 Πόρτα - Έμβολο - Κλείστρο πόρτας - Τζάμι
 Λάμπες - Ανεμιστήρας
 Τελάρο με σίτα - Μικρότερο τελάρο μετακίνησης αυγών με σχοινιά οριζόντια και με έμβολο
 Δοχεία νερού
 Πόρτα αλλαγής νερού
 Θερμοστάτης με βάση - Τρύπες αερισμού - Καλώδιο ρευματος

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τον πρώτο και δεύτερο νεοσσό χηνόπαπιας που έβγαλα μετά από 33 και 35 ημέρες αντίστοιχα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην δική σας κατασκευή και να θυμάστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά που δεν χρειάζεστε ώστε να μιώσετε το κόστος κατασκευής καθώς και φαντασία.





ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΠΩΑΣΗ-ΕΚΚΟΛΑΨΗ

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την επώαση πτηνών σχετικά με τις ημερομηνίες επώασης και λεπτομέρειες.





210 σχόλια:

  1. anwnyme ti akyro sxolio ekanes? 8anash poly wraia h kataskevh sou. thn exw ksekinhsei. aplws thelw na se rwthsw h bash gia ta avga(sxara psygeioy ) se ti ypsos thn exeis vidwsei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την έχω 25 εκατοστά κάτω από τις λάμπες. Η δική μου μετακινείται γιατί είναι πάνω σε ραφιέρα μεταλική από παλαιό ψυγείο. Το κυριότερο είναι ο θερμοστάτης της κοτοπουλιέρας να είναι ακριβώς κάτω από το τελάρο έτσι ώστε να παίρνει την θερμοκρασία το αυγό και όχι ο θερμοστάτης και δεύτερο να είναι τα αυγά αραιά ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας. Επίσης να θυμάσαι να γυρίζεις τα αυγά 3 φορές ή πέντε το 24ωρο ανάλογα τον χρόνο που έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θαναση σ΄ευχαρισστω. επισης ηθελα να σε ρωτησω ποσα αυγα χωραει το τελαρο γιατι σκεφτομαι να τοποθετησω και δευτερη βαση. να παιρνει δηλαδη διπλασιο αριθμο αυγων. πως σου ακουγεται;λογικα η πανω βαση θα εχει μικροτερη αοσταση απο 25 εκ απο τις λαμπες. μηπως χαλασει τα αυγα;και ενα ακομα: μηπως ειναι καλο να επενδυσω εξωτερικα με φελιζολ την μηχανη για να κρατα περισσοτερη ωρα την θερμοκρασια;η δικια σου τι ποσοστο επιτυχιας εχει;
    ευχαριστω προκαταβολικα και ισως ξαναχρειαστω την βοηθεια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωράει 40-45 αυγά κότας ανάλογα πόσο πυκνά είναι. Μπορείς να βάλεις και δεύτερη σχάρα αλλά δεν θα μπορείς να έχεις πρόσβαση (χέρι) κατά το γύρισμα των αυγών αν δεν μπορεί να γυρίσει κάποιο αυγό (τα σημαδεύουμε πριν τα βάλουμε πανω και κάτω). Όσο για επένδυση δεν χρειάζεται. Η δική μου είχε επιτυχία 85% αλλά δεν την έχω δοκιμάσει πολλές φορές για να έχω συγκεκριμένο ποσοστό. Δοκίμασέ το πάντος και βλέπεις. Δεν χάνεις από δοκιμές μπορεί να πετύχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θαναση καλημερα! ηθελα να σε ρωτησω για την υγρασια.απο την πρωτη μερα η υγρασια κυμαινετα απο 55-65 % σταθερα στο κεντρο της μηχανης 65 και στα πλαινα 55-60. απο εγχειριδια εχω διαβασει να μην ξεπερνα 55%. ειμαι στη 11η μερα επωασης. λες να εχω προβλημα και να μην εκκολαφθουν οι νεοσσοι. τα αυγα παντως φαινονται απο μεσα να αναπτυσσονται.πως κανονιζες την υγρασια; μηπως να φτιαχω περισσοτερες τρυπες για να εχς απωλεια υγρασιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. diego είναι OK. Μην αγχώνεσαι για την υγρασία. Ο έλεγχος της γίνεται ως εξής: Θα μετακινείς λίγο (2-5 εκατοστά ανάλογα την κατασκευή) το άνοιγμα του νερού στο κάτω μέρος προς τα αριστερά (ή δεξιά) έτσι ώστε να υπάρχει ένα σημείο ανοιχτό στο κάτω μέρος. Αυτό ρίχνει την υγρασία εσωτερικά δεν χρειάζεται περισσότερες τρύπες και κοιταξε νε σταθεροποιηθεί στο 55%-60% (μεταβάλλεται ανάλογα τις καιρικές συνθήκες βροχερός καιρός ή ηλιοφάνεια θα το βλέπεις και θα ρυθμίζεις το άνοιγμα). Όταν θέλουμε να αυξήσουμε την υγρασία (75% στις 3 τελευταίες ημέρες) κλείνουμε τελείως το άνοιγμα του νερού και αν δεν φτάνει σε αυτό το επίπεδο θα βάλεις σφουγγάρια στο δοχείο νερού και πάλι άνοιγμα της πόρτας του νερού εάν υπερβαίνει το 80%. Η πρώτη σου εκτροφή θα είναι πειραματική για το πως θα χειριστείς την επόμενη. Η υγρασία είναι σχετική και δεν είναι απόλυτη όπως αναφέρουν στα διάφορα site και δεν μπορεί να ελεγχθεί διαφορετικά. Σου εύχομαι καλά αποτελέσματα και Καλή Χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΤΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΧΑΡΑΣ ΔΕΙΧΟyΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 38, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟ( ΤΟ ΑΦΗΝΩ) ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΓΙΣΤΗ 40. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
    ΠΑΝΤΩΣ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΑΡΧΙΖΟyΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ. ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ 10Η ΗΜΕΡΑ.ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩς ΨΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ. ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΓΙΝΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΡΥΠΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟ 11 ΑΠΟ 30. 12 ΠΟΥΛΙΑ ΤΑ ΟΤΑΝ ΕΣΠΑΣΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΗΤΑΝ ΝΕΚΡΑ. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΕΧΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Diego γειά σου. Για την θερμοκρασία εγώ δεν την ελέγχω τόσο πολύ όσο εσύ. Έχω διαβάσει στο internet ότι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία τα πουλάκια εκκολάπτονται γρηγορότερα σε ημέρες και δεν καίγονται. Υπάρχουν απώλειες οι οποίες οφείλονται 1) σε μικρόβια που υπάρχουν στο κέλυφος το οποίο διαπιστώνεις αν μέσα τα πουλάκια όταν τα έσπαγες ήταν πράσινα 2) αδύναμο σπέρμα κόκκορα με αποτέλεσμα θανάτωση πριν την εκκόλαψη 3) δεν γυρίζονται τα αυγά και μένουν πολλές ώρες στην ίδια πλευρά τοποθετημένα 4) άσπορα αυγά 5) τέλος, το οποίο άκουσα και δεν ξέρω αν αληθεύει -το τσεκάρω- ότι τα αυγά τα αφήνουμε 2 ημέρες έξω τουλάχιστον από την γέννηση τους πριν τα βάλουμε στην μηχανή για να γίνει πιθανόν η γονοιμοποίηση. Το ξαπλωμένο θερμόμετρο πάνω στα αυγά αυξάνει θερμοκρασία διότι το ανεμιστηράκι φυσάει πάνω του θερμότητα σε όλο το πλάτος του, μπορεί να παίρνει θερμότητα και από το αυγό με αποτέλεσμα την αύξηση αυτή. Μπορείς να χαμηλώσεις λίγο την θερμοκρασία έως 37 δεν αλοιώνει την θερμοκρασία μεταβάλλεται με τις απώλειες όπως επίσης μπορείς να κατεβάσεις παρακάτω λίγο την βάση των αυγών σχετικά με τις λάμπες ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία. Το θερμόμετρο που έχω εγώ έχει σένσορα τον οποίο τοποθετώ στη βάση των αυγών και ελέγχω την θερμοκρασία στην θέση των αυγών και όχι πάνω στα αυγά. Τα αυγά επίσης αυξάνουν θερμοκρασία λόγω κινητικότητας την τελευταία εβδομάδα προς την εκκόλαψη γι' αυτό χαμηλώνουμε θερμοκρασία 35-36 βαθμούς. Αυτές τις γνώσεις έχω και ελπίζω να βοήθησα. Περιμένω νέα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για ανεμιστηράκι μπορείς να το αγοράσεις από κατάστημα με ηλεκτρονικά (καταστήματα που πουλάνε αντιστάσεις, πυκνωτές, φις για μπρίζες, ψηφιακά όργανα και άλλα) ή από κατάστημα με υπολογιστές για 12V. Υπάρχουν δύο τύποι λειτουργίας με 220V και 12V. Αν διαθέτεις μετασχηματιστή από 220V σε 12V (από κινητά τηλέφωνα φορτιστές ή άλλο μετασχηματιστή μπορείς να το δεις στην ταμπελίτσα του μετασχηματιστή την έξοδο που βγάζει) μπορείς να πάρεις το 12V αλλιώς το 220V το οποίο το συνδέεις απ' ευθείας με το ρεύμα. Μπορείς επίσης από χαλασμένο υπολογιστή να βγάλεις 12V ανεμιστηράκι και να πάρεις και το τροφοδοτικό του για χρήση σε 12V. Προτείνω το 12V για να μην έχει πολύ μεγάλη δύναμη αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολυ ωραια δουλεια! εχω φτιαξει μια μηχανη και εγω αλλα λιγο διαφορετικη αλλα στην ιδια φιλοσοφια! εκανα βεβαια καπια λαθακια στην επιλογη του ανεμιστηρα και στον χωρο της μηχανης! τα εχω στρημωξει λιγο! εβαλα θερμοστατη ΚΕΝDA ψηφιακο δεκαδικου με θερμοστοιχειο 55 ευρω! η θερμοκασια παιζει απο 37,3-38,0 κελσιου! στα 26 αυγα ειχα 3 ασπορα! 5 που ενω ειχαν γονιμοποιηθει πεθαναν και ηταν σε μεγεθος σαν κουκουτσι ελιας! και αλλα 8 που πεθαναν και τα αφαιρεσα την 16 ημερα! ηταν πιο μεγαλα απο τα πρωτα 5 αλλα αρκετα μικροτερα απο τα αλλα! το ξερω γιατι κατα λαθος εσπασα ενα! μου εμειναν 9 και σημερα ειναι η τελευταια ημερα αλλα δεν βλεπω προκοπη! απογοητευτικα γιατι εκανα μεγαλη ερευνα πριν ξεκινησω! τωρα σκεφτομαι να αλλαξω ανεμιστηρα και να μεγαλωσω το κουτι για να μπορεσω να βαλω τον ανεμιστηρα να φυσα επανω στα αυγα και οχι γενικα στο χωρο! η κατασκευη που εκανα εχει δυο δωματια! ενα με τα καλωδια λαμπες και τα συναφη και ενα με τα αυγα και τα ταψακια του νερου! στο χωρισμα εχω κανει μια τρυπα στο μεγεθος του ανεμιστηρα χαμηλα και στο πανω μερος μικρες τρυπες για να κανει κυκλο ο αερας! πειτε καμια συμβουλη ρε παιδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε petit γειά σου. Πιστεύω ότι για όλα τελικά φταίει η υγρασία που υπάρχει στον θάλαμο επώασης. Ασχολούμαι με αυγά χηνόπαπιας και παρατήρησα ότι όταν ξεκίνησα την επώαση τον Γενάρη έκανε κρύο σταθερά για έναν μήνα περίπου. Αναγκάστηκα να τοποθετήσω και 4η λάμπα η οποία να είναι μόνιμα αναμένη για να μπορεί να καλύψει τις απώλειες και να ζεσταίνει τον χώρο γιατί οι τρείς δεν εφταναν και ήταν μόνιμα αναμένες. Λόγω του ψύχους που υπήρχε εξωτερικά διατηρήθηκε η υγρασία σταθερά 55% στο εσωτερικό και αυξήθηκε στο 68% την 1,5 εβδομάδα βαθμό-βαθμό χωρίς οποιαδήποτε παρέμβασή μου. Στα 9 αυγά που είχα 4 ήταν άσπορα και από τα υπόλοιπα 5 έβγαλα τα 4. Την μηχανή μου την έχω στη στέγη με κεραμίδια. Τον Μάρτιο έβαλα 30 αυγά κότας έβγαλα 7 και όλα τα άλλα κλούβιασαν ή αφυδατώθηκαν λόγω ότι είχα χαμηλή υγρασία 39% την οποία προσπαθούσα να την αυξήσω αλλά δεν μπορούσα. Τώρα έχω ξεκινήσει με 20 αυγά και είμαι στην 5η από τις 35 ημέρες και έχω πρόβλημα ελέγχου της υγρασίας λόγω ζέστης εξωτερικά, 30οC το μεσημέρι, η οποία φτάνει μέχρι 68%. Εάν την μηχανή σου την έχεις σε μέρος όπου ζεσταίνεται μετακίνησέ την σε υπόγειο χώρο όπου υπάρχει σταθερή θερμοκρασία εξωτερικά. Στην περιγραφή που κάνεις δεν αναφέρεις καθόλου για υγρασία. Αν μπορείς ενημέρωσέ με σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. παιδια με την υγρασια δεν ειχα προβλημα! ηταν ολον τον καιρο 55% και τις τελευταιες 3 μερες την εκανα 65%! γενικα εχω ενα πολυ μικρο κουτι απο μελαμινη που ζεστενεται ευκολα και κραταει υγρασια! τελικα την 22 ημερα βγηκε ενα κοτοπουλακι! τα αλλα ηταν πεθαμενα μεσα στο αυγο ετοιμα να βγουν! δε πορεσαν να σπασουν το τσοφλι! 2 απο αυτα ηταν πρασινα και μου ειπαν οτι ειχαν μικροβιο γιαυτο ειναι πρασινα! το λαθος μου πιστευω ειναι οτι δεν ειχα φυλαξει τα αυγα σε σωστη θερμοκρασια πριν τα βαλω στη μηχανη και ο αερας δεν χτυπαει τα αυγα αλα περναει χαμηλα κατω απο τα αυγα και μπροστα απο την πορτα ωστε να κουναει το νερο στα ταψακια! ενα ακομα λαθος ειναι οτι δεν ειχα απολυμανει σωστα την μηχανη και τριτον οτι δεν εβγαλα εγκαιρα τα ασπορα! τα εβγαλα την 10η μερα!

    λεω να βαλω τον ανεμηστηρα οπως και εσυ απο πανω και να μην αλλαξω τιποτα να κανω μια δοκιμη!!!
    υπαρχει καπιο απολυμαντικο που χρησιμοποιειτε???

    μου εφεραν ενα αρσενικο και 2 θυληκα απο ενα πτηνο που το λενε γαλλο-χυνο-παπια! ειναι διασταυρωση χυνοπαπιας με γαλλοπουλα! λετε να δοκιμασω να βαλω αυγα???? οτα μπορεσω θα βαλω φωτο απο την μηχανη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μικρό κουτί με προβληματίζει. Σε τι απόσταση είναι οι λάμπες από τα αυγά; Πόσες φορές τα γυρνάς ανα 24 ώρες; Έχεις διαβάσει τους συνδέσμους που έχω βάλει στο τέλος του blog; Μπορεί να είναι σωστή η μηχανή σου και να είναι αλλού το πρόβλημα. Διάβασε τους συνδέσμους όσο αφορά τα παραπάνω που σου έγραψα και αν δεν υπάρχει πρόβλημα αλλαξε το κουτί σου. Απολυμαντικό δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποιο αλλά νομίζω ότι η χλωρίνη καίει τα πάντα (μούχλα, μικρόβια).

      Διαγραφή
  13. φίλε Θανάση για σου με βοήθησες πάρα πολύ με αυτά που έγραψες. είχα και εγώ πρόβλημα,έβαλα δοκιμαστικά 12 αυγά κότας και ενώ ήταν όλα γονιμοποιημένα και αναπτύσσονταν κανονικά 1 μόνο κατάφερε να βγεί την 21 μέρα ενώ τα υπόλοιπα τα έβγαλα εγώ πεθαμένα..τα αυγά τα γυρίζω 2 φορές την μέρα και η υγρασία μου φτάνει το 55-60% αλλά λόγω της εξωτερικής θερμοκρασίας πέφτει στο 39% καμία φορά..η μηχανή είναι απο φελιζόλ και την έχω φτιάξει μόνος μου.τι νομίζεις οτι φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε οι 2 φορές είναι λίγες. Εγώ τα γυρίζω 3 φορές/24 ώρες κάθε 8 ώρες και πάλι είναι λίγες. Προσπάθησε περισσότερες περίπου 5 φορές/24ώρες περίπου πάντα μονό αριθμό γυρισμάτων γιατί το βράδυ που δεν θα τα γυρίζεις και θα μένουν πολύ ώρα στη μία πλευρά την επόμενη ημέρα να είναι η άλλη πλευρά.

      Διαγραφή
  14. θαναση αναμεσα στην λαμπα και τα αηγα υπαρχει διαχωριστικο απο μελαμινη και η κυκλοφορια της θερμοτητας γινεται απο μια μεγαλη τρυπα που εχω τον ανεμιστηρα και απο μικροτερς στο επανω μερος του διαχωριστικου! οποτε δεν εχουν επαφη η λαμπες με τα αυγα! θα αλλαξω θεση στον ανεμιστηρα και θα τον βαλω στην οροφη! ωστε να κανει κυκλωμα απο πανω προς τα κατω μιας και η θερμοτητα παει ψηλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. petit ο ανεμιστήρας κατεβάζει τον εσωτερικό και εξωτερικό αέρα που εισάγεται από 6 τρύπες 10mm που έχω κάνει επάνω στην οροφή ακριβώς πάνω από τον ανεμιστήρα για εισαγωγή οξυγόνου στο κουτί. Ο δικός σου ανακυκλώνει μόνο εσωτερικά τον αέρα. Αεραγωγό εισόδου δεν έχεις για οξυγόνωση;

      Διαγραφή
  15. παιδια ειχα και εγς το ιδιο προβλημα με το να μην μπορουν να σπασουν τα πουλακια το τσοφλι ωστε να βγουν. πηρα ενα ψεκαστηρι και καθε μερα τα ψεκασα απο 1 φορα. τις τελευταιες 3 μερεσ τα ψεκαζα 3-4 φορες και εχω 100% επιτυχια στον να βγουν τα κοταπουλα. δηλ οσα ειναι μεσα στο αυγο μπορουν και σπανε το τσοφλι. απο γενικης αποψης εχω 65-85%. θαναση σε ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. diego χαίρομαι για σένα που τα κατάφερες, την υποστήριξη στο blog μου και για τα καλά σου λόγια. Θέλω να σε ρωτήσω η υγρασία σου τις 3 αυτές ημέρες πόσο κυμαινόταν στο κουτί και αν τα ψέκαζες ανεξάρτητα από το ποσοστό υγρασίας που μπορεί να ήταν 70%. Το ψέκασμα ανεβάζει την υγρασία εσωτερικά και δίνει τροφή στο αυγό-νεοσσό.

      Διαγραφή
  16. θαναση εχω ροζετα εξαερισμου στην οροφη που ανοιγω 2 φορες την μερα για 1 λεπτο ωστε να αλλαζει ο αερας! σημερα εβαλα νεα φουρνια 30 αυγα κοτας! θα κοιταξω να ανεβασω φωτο αν μπορω! ο ανεμιστηρας ειναι πλεον στην οροφη κατω απο την ροζετα εξαερισμου! το πρωτο που παρατηρησα ειναι οτι εχει πιο αργη επαγωγη θερμοτητας απο τις λαμπες που βρισκονται στο διπλα χωρο!
    ΕΡΩΤΗΣΗ: ΤΗΝ ΡΟΖΕΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙς ΜΟΝΙΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε petit δεν χρησιμοποιώ ροζέτα εξαερισμού. Εγώ έχω 6 τρύπες μόνιμα ανοιχτές που τροφοδοτούν οξυγόνο στο εσωτερικό (δες φωτογραφία επάνω) και δεν τις κλείνω. Σε περίπτωση αυξησης της υγρασίας μετακινώ ελαφρά την πόρτα του νερού στο κάτω μέρος της κατασκευής αφήνοντας ένα ανοιγμα συνεχώς ανοιχτό μέχρι να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν που επηρεάζουν την κατασκευή μου λόγω ότι την έχω στη στέγη με κεραμίδια από πάνω για να την διατηρήσω στο 55%.

      Διαγραφή
  17. θαναση ανεξαρτητως υγρασιας. απλως περιμενω λιγο και σε περιπτωση που ανεβει πανω πο 80 ανοιγω πορτα . νομιζω οτι το ψεκασμα ειναι πιο αμεσο ωστε να μαλακωσει το αυγο. ενα περιστατικο ειναι οτι ενα αυγο αργησε να βγει 2 μερες γιατι το ειχα στο κατω συρταρι και ειχε μικροτερη θερμοκρασια. το πηρα στο αυτι μου και ακουγα το πουλακι και μολις το ψεκασα μεσα σε 1 λεπτο εκανε τρυπα. δεν ξερω αν ειναι συμπτωση αλλα σας λεω και παλι οτι απο την μερα που ψεκαζω εχω ανεβασει το ποσοστο απο 50 στο 80-85

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. παιδια εγω για το συρταρι εχω κανει κατι πιο απλο! πηρα πλεγμα απο αυτο που φτιαχνεις κλουβι για κουνελια το στραντζαρα και το εκανε σαν τελαρο! αναμεσα τσα αυγα εβαλα παλι απο το ιδιο υλικο χωρισματα στο οριζοντιο και στο καθετο γαλαβανιζε συρμα! απο κατω απο το τελαρακι εβαλα ενα πι απο λαμαρινα 1 χιλ και στις ακρες 2 βιδες που παταει το πι για να στεκεται και το συνδεω με μια ασφαλεια πειρου!!! η μια βιδα ειναι απο εξω με ενα λεβιε για να το κουναω 45 μοιρες μπρος -πισω! δεν ξερω πως μπορω να ανεβασω φωτο! στειλτε μου αν γινεται η να τις στειλω σε καποιο μειλ να τις δειτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλε petit εάν θέλεις να ανεβάσεις φωτο τότε κάνε εγγραφή (Sign up) με το email σου στο http://ge.tt δίνοντας διαφορετικό κωδικό όχι ίδιον με το email σου. Η υπηρεσία αυτή παρέχει δωρεάν χώρο 2 GB στο Ιντερνετ. Πιθανόν να χρειαστεί να επαληθεύσεις το email σου, στέλνοντας στο email μήνυμα στο οποίο το ενεργοποιείς. Στη συνέχεια ανεβάζεις φωτο κάνοντας σύνδεση με τα στοιχεία σου στην παραπάνω διεύθυνση. Σε κάθε αρχείο που ανεβάζεις σου δίνει και μία νέα διεύθυνση την οποία μπορείς να αντιγράφεις και να την μοιράζεσαι παντού επικολλώντας τον σύνδεσμο αυτόν. Αν επιλέξεις πολλές φωτο για ανέβασμα (upload) θα τις βάλει σε φάκελο τον οποίο μπορείς να αντιγράφεις την διεύθυνση του φακέλου και να μποιράζεσαι όλες τις φωτο που περιέχει. Αν μπείς σε φάκελο επιστρέφεις στην κεντρική σελίδα κάνοντας κλικ στο σήμα GE.TT πάνω αριστερά. Παράδειγμα http://ge.tt/1IhU9vG/v/0?c
    Αν αντιγράψεις αυτόν τον σύνδεσμο στον Browser που χρησιμοποιείς τότε σου εμφανίζει το αρχείο που είναι συνδεδεμένο με αυτόν τον σύνδεσμο το κατεβάζεις και το βλέπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. παιδια 2 μερες τωρα βγαζω πουλακια! δεν μπορω να καταλαβω γιατι υπαρχει τετοια διαφορα στην αναπτυξη τους! 3 βγηκαν την 21η μερα αλλα 5 την 22η μερα απο τα οποια το ενα πεθανε και αλλα 2 τα βοηθησα για να βγουν και ευτυχως ζουν και αλλα 2 εχουν σκασει σημερα και μαλλον θα χρειαστουν βοηθεια να βγουν! αν δεν φταιει ο σπορος η κατι αλλο που δεν γνωριζω σκεφτομαι οτι το χωρισμα που εχω βαλει εκπεμπει περισσοτερη θερμοτητα και ετσι τα αυγα που ηταν διπλα εσκασαν πρωτα! δεν εσκασαν ολα οσα ηταν διπλα στο χωρισμα! γενικα εσκασαν ανακατεμενα μεσα στο χωρο! μεχρι ωρας εχω 7 ζωντανα, 1 που πεθανε 2 ωρες μετα, ενα που χτηπουσε και δεν βγηκε ποτε το οποιο το εσπασα και ειχε πεθανει! πολυ σκληρο αυγο για να καταφερει το πουλακι να το σπασει παντως! και εχω και 3 που εχουν σκασει αλλα δεν λενε να βγουν........ περιμενω την γνωμη σας παιδια!!! και ολα αυτα απο 22 γονιμοποιημενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε petit μπορεί να σμβαίνει αυτό. Υπάρχει μία διαφορά ημερών μέχρι 2 ημέρες το πολύ παραπάνω τα πουλάκια παραμένουν στο αυγό χωρίς να το σπάνε. Το κυριότερο πρόβλημα στην κατασκευή σου που είδα είναι ότι είναι μονόπλευρη η παροχή θερμότητας με αποτέλεσμα η θερμότητα να πηγαίνει στα πρώτα αυγά δίπλα στον αεραγωγό που έχεις και να εκκολάπτονται πρώτα αυτά και μετά τα υπόλοιπα. Θέλω να σε ρωτήσω στην απέναντι πλευρά από τις λάμπες βγήκε κανένα; Τέλος θέλω να σου πω ότι μάλλον έχεις κατασκευαστικό πρόβλημα με την θέση του ανεμιστήρα. Εγώ έχω το ανάποδο πρόβλημα εκεί που φυσάει ο ανεμιστήρας δεν εκκολάπτονται καθυστερούν 2 ημέρες ενώ περιφερειακά εκκολάπτονται πιθανόν μου ρίχνει την θερμότητα στην συγκεκριμένη περιοχή και κρυώνει τα αυγά.

      Διαγραφή
  21. παιδια τελικα εζησαν 11! το περιεργο ηταν οτι η 21η μερα ηταν την πεμπτη και εγω εβγαλα πουλι και εχθες κυριακη! επιτυχια 50% μιας και πεθαναν 3 πουλια που ειχαν σπασει το αυγο ενω ολα τα υπολοιπα ειχαν πεθανει μεσα στο αυγο χωρις να το σπασουν! τι να πω! εχω εντοπισει καποιες μικρες λεπτομεριες που ισως ειναι σημαντικες! θα αλλαξω και το κουτι αλλα κι το συρταρι που κουναει τα αυγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. petit μην πειράξεις το τελάρο σου τα αυγά που εκκολάπτονται δείχνει ότι κουνούνται. Απλά βάλε τις 4 λάμπες από πάνω για να πηγαίνει η θερμότητα σε όλα τα αυγά και ένα ή δύο ανεμιστήρες 12V εσωτερικά από τις λάμπες. Αυτό σημαίνει να αλλάξεις το κουτί σου τελικά χωρίς να πειράξεις το τελάρο εκτός αν το μεγαλώσεις.

      Διαγραφή
    2. petit θέλω να σε ρωτήσω το θερμοστάτη. Τη θερμοκρασία την μετράς κάτω από τα αυγά ή πάνω. Η θερμότητα ανεβαίνει πάνω πρέπει να ξέρεις. Η εικόνα νομίζω δείχνει από πάνω αν κάνω λάθος διόρθωσέ με.

      Διαγραφή
  22. θαναση την θερμοκρασια την μετραω ακριβως κατω απο τον ανεμιστηρα αλλα πανω απο τα αυγα! εναι προτιμοτερο να τον βαλω κατω απο τα αυγα ή πανω στα αυγα να ακουμπαει το τελαρο??? το κουτι θα το αλλαξω και θα βαλω 4 λαμπες οπως ειπες και λεω να παρω εναν μεγαλο ανεμιστηρα 220 βολτ! το τελαρο τα κουναει τα αυγα αλλα λεω να παρω μολις βρω λεφτα ενα που τα κουναει μονο του με ενσωματομενο μοτερ στα 50 ευρω που εχω δει! τωρα εβαλα γαλοπουλα! 20 αυγα! μολις τα βγαλω με το καλο θα αρχισω τις μετατροπες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τρόπος που μετράς την θερμοκρασία είναι λάθος γιατί επηρεάζεται από τον ανεμιστήρα. Η θερμότητα ανεβαίνει επάνω και δεν θα έλεγα να βάλεις 220V ανεμιστήρα γιατί θα φυσάει πολύ και θα κρυώνει - στεγνώνει τα αυγά έχεις και μικρό κουτί. Ο έλεγχος θερμοκρασίας είναι να γίνεται από κάτω από τα αυγά ώστε τα αυγά να παίρνουν την θερμοκρασία. Επίσης θα πρότεινα να βάλεις και από την άλλη πλευρά λάμπες όπως ακριβώς έχεις τώρα για να έχεις πλήρη κάλυψη των αυγών με θερμοκρασία. Επίσης αν έχεις ιστοσελίδα για τελάρα αυτόματα στείλε μου διεύθυνση.

      Διαγραφή
  23. http://pet-eshop.gr/web/index.php?route=common/home ΘΑΝΑΣΗ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΘΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΥ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΑΜΠΕΣ! ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΤΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΞΑΝΑ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ! ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΟ 50€ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ! ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ 78€! ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εχω μια κλωσσομηχανη επαγγελματική 500 αυγών κότας και έχει θέσεις ξεχωριστα για 400 γαλοπούλας με αυτόματο γύρισμα και υπολογιστή υγρασίας και θερμοκρασίας.την πουλάω γιατί δεν ασχολούμαι άλλο.το εμαιλ μου είναι .grdimis@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΤΕΤΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ http://www.ploutarxoselectronics.gr/prestashop/product.php?id_product=4099...ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σταύρο παρόμοιο θερμοστάτη χρησιμοποίησα και εγώ (άλλης εταιρείας). Φτάνει μέχρι 40 βαθμούς μέγιστο. Θα ρυθμιστεί στους 37.7 βαθμούς περίπου και έχει διακύμανση συν-πλην 1 βαθμό. Με την υγρασία αν διαβάσετε τα παραπάνω σχόλια υπάρχει η χειροκίνητη διαδικασία ελέγχου ανοίγοντας ελαφρά σε περίπτωση αύξησής της το πορτάκι νερού στο κάτω μέρος. Οι τρύπες που ανοίγονται από πάνω να μην είναι πολλές γιατί θα φεύγει η υγρασία (εγω έχω έξι των 10mm διάμετρο). Για αυτόματο έλεγχο της υγρασίας θα ανέβει το κόστος κατά πολύ. Ανταλλακτικά μπορείς επίσης να δεις και εδώ:
      http://pet-eshop.gr/web/index.php?route=product/category&path=65_118&page=1

      Διαγραφή
  26. ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΡΟΙΠΑ Η ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ?..ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΕ ΥΓΡΟΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 55-65 %...ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ανοίγουμε τρύπες παρά μόνο 6 τρύπες στο ταβάνι. Η υγρασία πρέπει να είναι 55% περίπου για όλες τις ημέρες πλην τις 3 τελευατίες που ανεβαίνει στο 70%. Αν αυξηθεί η υγρασία πάνω από 60% λόγω ζέστης τότε μετακινούμε το κάτω μέρος της πόρτας (κοίταξε φωτο κουτιού υπάρχει ένα τμήμα 7 εκατοστών ύψους και 62.5 μήκους κάτω από την πόρτα το οποίο δεν ανοίγω την πόρτα για να αλλάξω νερό αλλά αυτό το πορτάκι και τραβάω το δοχείο νερού και το γεμίζω). Αν το μετακινήσω ελαφρά και όχι να το αφαιρέσω τελείως δημιουργείται ένα άνοιγμα το οποίο βοηθά στην πτώση της υγρασίας και κρατώντας το ανοιχτό τόσο όσο διατηρούνται οι ίδιες καιρικές συνθήκες στο χώρο που το έχουμε τοποθετήσει προσπαθώντας να ρυθμίσουμε την υγρασία στο 55%. Αν κατέβει στο 50% κλείνουμε το άνοιγμα έτσι ώστε να επενέλθει η υγρασία ή μειώνουμε το άνοιγμα. Χρειάζεται παρακολούθηση κάθε 2ωρο αρχικά την ημέρα μέχρι να καταλάβεις την χρήση. Το βράδυ πιθανόν να κλείσουμε το πορτάκι λόγω πτώσης της ζέστης εκτός αν έχει καύσωνα αφήνουμε 1cm ανοιχτό το πορτάκι.
      Υπάρχει ηλεκτρονικό θερμόμετρο-υγρασιόμετρο με σένσορα εξωτερικό το οποίο τοποθετούμε μέσα στην εκκολαπτική έτσι ώστε να μπορούμε να το διαβάζουμε.
      Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά όλα τα προηγούμενα σχόλια τα οποία εξηγούν την χρήση της εκκολαπτικής.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα παιδιά!! Εγώ έβαλα 11 αυγά κότας σε αυτοσχέδια από μελαμίνη κλοσσωμηχανή και το αποτέλεσμα ήτανε να γεννηθούνε 7 κοτοπουλάκια. Τα άλλα 4 αυγά τα 2 δεν είχανε γονιμοποιηθεί και τα άλλα 2 μόλις που είχανε ξεκινήσει να γίνονται πουλάκια, αλλά στην αρχή ακόμα και δεν ολοκληρώθηκαν!! Το χρώμα δηλαδή του κρόκου ήτανε καφέ και μου έτυχε και σε ορτύκια αυτό!! Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο πιθσνό Ιωσήφ είναι να ήταν αδύναμο το σπέρμα. Πάντα υπάρχουν απώλειες το θέμα είναι να μειωθούν στο ελάχιστο. Σε ποσοστό είσαι πολύ καλά.

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστώ φίλε μου Θανάση!! Αυτό πιστεύω κι εγώ και να σου την αλήθεια η μηχανή που έφτιαξα ήτανε πέρνοντας το δικό σου σχέδιο απλά μεγάλωσα το τζάμι, δηλαδή έκανα κάποιες μικρές αλλά όχι σημαντικές αλλαγές! Η ουσία δηλαδή είναι ότι χρησιμοποίησα το σχέδιο σου και είχα αυτήν την επιτυχία για πρώτη φορά. Πρίν μου έδωσε κάποιος μια κλοσσωμηχανή αγορασμένη "δανική" για να βγάλω κανένα ορτύκι αλλά ΄με βάση την δική σου, συμπέρανα ότι "έχανε" η άλλη διότι(παλιά, την όποια και αυτουνού του την έδωσαν), π.χ. έβαλα 29 μια δώσει αβγά ορτυκιού και με βγήκανε σωστά μόνο 11, τα οποία 2 δεν πρόλαβα να τα προστατέψω και τα άλλα 2 είχανε πρόβλημα και μετά από 2 μέρες ψωφίσανε!! Η θερμοκρασία σε εκείνη την μηχανή δεν ήτανε σταθερή όπως την έχω τώρα με την δική σου κατασκευή!! Τώρα με την κατασκευή που πρότινες,τα πήγα καλά και πιστεύω πλέον να μην έχω τέτοιο ξανά πρόβλημα!! Εσύ τι ποσοστό με δείνεις με αυτά που έβγαλα; 11 αβγά κότας έβαλα, 7 γεννήθηκαν, τα 2 ήτανε κρόκοι δηλαδή δεν γονιμοποιήθηκαν και τα αλλά 2 όπως σου είπα ήτανε μόνο στο πρώτο στάδιο!!

      Διαγραφή
    3. Το ποσοστό σου είναι 7/( 11-2 άσπορα)*100 = 7/9*100 = 77,77% για αυτή την εκτροφή. Θα πρέπει να ξέρεις ότι κάθε εκτροφή μπορεί να σου δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα το πως χειρίζεσαι τα αυγα (γύρισμα ανα ημέρα-ψέκασμα με νερό τις τελευταίες 3 ημέρες - διατήρηση υγρασίας στη κλωσσομηχανή - άσπορα αυγά).

      Διαγραφή
    4. Έτσι ακριβώς με 5 φορές γύρισμα μέχρι την προτελευταία μέρα με 17 με 20 ημέρα (σε κότα), ψέκασμα και 25 με 30 λεπτά άνοιγμα της πόρτας για να οξυγόνονται τα αυγά και μετά ψέκασμα 2 φορές την ημέρα αυτό. Την τελευταία τα αφήνω ελεύθερα για να πάρουνε την θέση τους. Τώρα δεν ξέρω αν αυτός που μου τα έδωσε αν κάποιο αυγό δεν ήτανε από την 2 εώς και την 7 ημέρα; Πάντως υγρασία έχω στην αρχή 50% με 55% και τις τελευταίες μέρες φτάνει στα 65%. Θερμοκρασία έχω 38 κελσίου με τον θερμοστάτη αν πέσει η θερμοκρασία να ανεβαίνει φυσικά αυτόματα, καταλαβαίνεις τι ενοώ έτσι;

      Διαγραφή
  28. ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!! ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ! ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΟΡΤΥΚΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΘΕΡΟ ΜΟΥ ΑΓΡΙΑ ΙΤΑΛΙΚΑ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΣΙ ΤΑ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΝΑΝΕ ΑΥΓΑ, ΕΓΒΑΛΑ ΟΡΤΥΚΙΑ ΚΑΜΙΑ 17 ΜΕ 19 + ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 40. ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝΑ 3 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΤΑ 7 ΠΡΩΤΑ ΨΩΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΑΛΛΑ 3. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΑΥΤΟ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ιωσήφ η αναφορά σου δεν είναι κατατοπιστική. Εννοείς ότι έβγαλες νεοσσούς και σου ψόφησαν; Αν εννοείς αυτό τότε έχω να σου πω ότι χρειάζονται ζέστη για δύο εβδομάδες με λάμπα θέρμανσης κόκκινη γιατί πεθαίνουν από υποθερμία. Αν έχεις λάμπα να είναι σε απόσταση περίπου στο 110 εκατοστά από τα πουλάκια για να μην τα κάψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Όχι εννοώ μετά αφού μεγάλωσαν και δεν ξέρω αν είναι και αυτά που έβγαλα!! Μπορεί να είναι και από αυτά που αγόρασε ο πεθερός μου!! Τώρα πριν 1 μήνα περίπου έγινε αυτό στα καλά καθούμενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τον Μάιο έδωσα τον πεθερό μου τα πρώτα ορτύκια. Μέχρι αρχές του Ιουνίου του έδωσα σύνολο 17 τα έβαλε, όχι στο ίδιο κλουβί, μετά όμως μαζί αφού μεγάλωσαν,(μεγάλα είναι τα κλουβιά). Οι γονείς τους τα πρώτα δηλαδή, και αυτά που βγήκανε από τα αυγά!! Πριν από ένα μήνα πήγε μια καλή μέρα και βρήκε τα πρώτα εφτά κάτω ψόφια και μετά την άλλη μέρα άλλα τρία!! Μήπως γνωρίζεις το γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ιωσήφ θα πρέπει να ξέρεις από που αγοράζεις πουλιά καθώς και το πότε αγοράζεις γιατί τα πουλιά αν αγοράστηκαν πρόσφατα πιθανόν να ήταν άρρωστα και να μην το ξέρεις. Χρειάζεται να τα έχεις σε ξεχωριστό χώρο (για ένα μήνα) για να μην μεταδόσουν την αρρώστια και στα άλλα μέσω του νερού ή της επαφής. Επίσης έχεις δώσει προληπτικά αντιβίωση στο νερό τους; Καλύτερος μήνας αγοράς πουλιών είναι τέλος Άνοιξης. Επίσης κάνε προληπτικά καθαρισμό στις ποτίστρες και ταίστρες με χλωρίνη με καλό ξέπλυμα. Το νερό που τους δίνεις από την βρύση να κοιτάξεις να μην έχει χλώριο να το βάζεις σε μπουκάλι για 2 ημέρες και μετά να το δίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Έχω δώσει όπως με έχουνε πει τις πρώτες τρεις μέρες αντιβίοση, διότι με είπανε ότι μετά θα έχουνε πρόβλημα με τα νεφρά τους και τώρα αφού είδαμε την περίπτωση με τα ψόφια πάλι για τρεις μέρες τα δώσαμε. Για το άλλο το εφάρμοσε και μάλιστα πάνω από ένα μήνα ο πεθερός μου, δηλαδή να τα κρατήσει τα αγορασμένα με αυτά που γεννήθηκαν μετά πάνω από ένα μήνα που τον ρώτησα. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου πάντος Θανάση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γεια σας κύριοι,
    μετα απο αρκετό διαβασμα εφτιαξα μια κλωσομηχανή απο μελαμίνη, αλλά το πρόβλημα είναι οτι δεν μπορώ να ανεβάσω την υγρασία. Όσο και να μεγαλώνω την επιφάνεια του νερου δεν ανεβαινει πάνω απο 20-25%. Βαζω σφουγγαρια, πετσετες αλλα τίποτα.
    Η το κουτι είναι διαστάσεων 60Χ60 με 50 ύψος.
    Η θερμοκρασία δημιουργείται απο μια αντισταση παλιου φούρνου (συνδεσα μονο την μιση)
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Νικία αν δεν ανεβαίνει η υγρασία τότε η θερμοκρασία σου (ζέστη δεν πηγαίνει προς τα κάτω στο νερό. Για να ανέβει η υγρασία πρέπει να δοκιμάσεις τέσσερα πράγματα.
      1. Να βάλεις ισχυρότερο ανεμιστήρα που να διώχνει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω στο νερό (ο ζεστός αέρας πηγαίνει προς τα πάνω)
      2. Να ανεβάσεις το νερό σε επίπεδο 10-20 εκατοστά
      3. Να μειώσεις (βουλώσεις) τρύπες που έχεις κάνει και διαφεύγει η θερμότητα (να αφήσεις λίγες ανοιχτές για οξυγόνο) Γενικότερα μείωσε τις διαρροές του ζεστού αέρα.
      4. Τον θερμοστάτη να τον βάλεις γύρω στα 10 εκατοστά πάνω από το νερό και από πάνω από τον θερμοστάτη τα αυγά.

      Η αντίσταση παλαιού φούρνου που χρησιμοποιείς με προβληματίζει και δεν είναι καλή για κλωσσομηχανές διότι αργεί να ζεσταθεί (πυρώσει) και επίσης με το κλείσιμο από τον θερμοστάτη συνεχίζει να πυρώνει (δηλαδή πέφτει η θερμοκρασία χαμηλά και μετά αυξάνει πάνω από το κανονικό).
      Κάνε μετρήσεις της θερμοκρασίας στο ύψος των αυγών με ηλεκτρονικό θερμόμετρο για να δεις την κίνηση της θερμοκρασίας σου. Επίσης δεν ξέρω τι θερμοστάτη χρησιμοποιείς είναι ακριβείας ηλεκτρονικός ή απλός; Σου προτείνω να αλλάξεις την αντίσταση με λάμπες απλές πυράκτωσης ή να αγοράσεις αντίσταση για κλωσσομηχανή.
      Δοκίμασε τα παραπάνω και σου εύχομαι καλά αποτελέσματα και καλή παραγωγική χρονιά.

      Διαγραφή
  35. Φίλε Θανάση σε ευχαριστώ πρωτα απ' όλα για την άμεση απάντησή σου! Ασχετα με την επιτυχία της μηχανής μου, μεγαλύτερη αξία εχει αυτη η επικοινωνία, συγχαρητήρια.
    Με βάση τις παρατηρήσεις σου καταφερα να ανεβάσω την υγρασία στο σωστό επιπεδο.
    1. Μπήκε νεος, πιο δυνατος ανεμηστήρας και απέκτησε ροοστάτη.
    2. Στο δοχειο νερου μπηκε αντισταση απο παλιο πλυντηριο και με θερμοστάτη ελεχγεται η θερμοκρασία του νερου (επομένως και η υγρασία)

    Η αντίσταση του φούρνου αναβει για 10" και μένει κλειστή για 1:20 περιπου. Η θερμοκρασία που εχει στο επίπεδο των αυγών δεν εχω παρατηρησει να εχει διακυμάνσεις (εχω βάλει 3 ηλεκτρονικα θερμόμετρα σε διαφορα σημεια)
    Ασχετο: Στις μαντρες που μαζεύουν τις παλιες συσκευες μπορεις να βρείς ότι θες σε μηδενικες τιμές. Αξιζει τον κόπο να πάει κανεις.

    Μόλις τη τελειώσω θα στείλω φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Νικία χαίρομαι σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα πρέπει να προσέχεις με τα αυγά γιατί αποκτούν θερμοκρασία λόγο της κίνησης του νεοσσού και αν είναι κοντά στο νερό θα ανέβει η υγρασία σου. Πρέπει να έχεις την δυνατότητα ανοίγματος τρύπας για μείωση της υγρασίας αν αυξηθεί για να μπορείς να την ελέγχεις.

      Διαγραφή
    2. καλησπερα εχω εναν θερμοστατη 4-40 cotherm 4598 gtlho186 mporeis na mou ΠΕΙς ΠΩΣ τον συνδεω?εχει 2 εξοδουσ

      Διαγραφή
    3. Φίλε Λάμπη αν έχεις ωμόμετρο μπορείς να συνδέσεις την είσοδο Ρ με μία έξοδο του θερμοστάτη. Στρίβοντας το ροόμετρο του θερμοστάτη συν-πλην θα δεις στην θερμοκρασία του περιβάλοντος αν ανοιγοκλείνει το ωμόμετρο. Η έξοδος είναι αυτή που ανοίγει (δείχνει το ωμόμετρο) όταν υπερβούμε την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και κλείνει το ωμόμετρο όταν η ρύθμιση της θερμοκρασίας πέσει κάτω από την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν δεν έχεις ωμόμετρο ρώτησε σε ένα ηλεκτρολογικό κατάστημα να σου πουν. Η 2η φάση είναι για να λειτουργεί συνεχώς για μικρή λάμπα για να βλέπεις εσωτερικά.

      Διαγραφή
  36. Ψηφιακά θερμόμετρα υγρασιόμετρα μπορείτε να βρείτε:
    http://www.markidis.gr/index.php?cPath=711_471

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΑ ΓΥΡΝΑΜΕ 5 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 17ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΥΡΝΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μιλάμε για αυγά κότας και τα γυρνάμε με το χέρι από τρείς φορές και πάνω (ανά ωκτάωρο περίπου πρωί-μεσημέρι-βράδυ) μέχρι ΚΑΙ την 18 ημέρα. Από την 19 και μετά δεν τα μετακινούμε μόνο τα ψεκάζουμε με νερό 1 φορά την ημέρα για να μαλακώσει το τσόφλι και να τρέφεται με υγρασία ο νεοσσός για να ξεκολήσει από το τσόφλι.

      Διαγραφή
  38. Ωραία κατασκευή και για μεγαλύτερη οικονομία ρεύματος θα ήταν πολύ αποτελεσματικό να επενδυθεί εσωτερικά με φελιζόλ.

    Εγώ έκανα μια κλοσσομηχανή αποκλειστικά με φελιζόλ και αρκεί μια λάμπα!
    Επίσης δεν καταλαβαίνει τίποτε από κρύο. Δοκίμασε να το βάλεις μόνωση και θα δεις μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. καλημερα σας..εγω εχω παρει αυτον τον θερμοστατη http://www.antoniadis.com.gr/product...s_id=1961..εχω παρει αντιστασεις[4 x20 watt http://www.eaparts.gr/content.aspx?c...&cpi=&s=&l=1]] και εναν ανεμιστηρα http://www.alliedelec.com/search/pro...u=70225921..θα ηθελα την βοηθεια σας στην συνδεσμολογια με τον θερμοστατη,και το που τοποθετουμται αυτες οι αντιστασεις ,οπως κι ο ανεμιστηρας..για να κανω κλωσσομηχανη.σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Παναγιώτη οι διευθύνσεις που εμφανίζονται δεν εμφανίζουν τα αντικείμενα. Αν εννοείς τον
      http://www.antoniadis.com.gr/product_info.php?cPath=87&products_id=1961 θερμοστάτη υπάρχει το φυλλάδιο οδηγιών στα Αγγλικά
      http://www.ksservices.com/PDFs/Thermospeed/istr%20ltr-5%20inglese.pdf.
      Για την συνδεσμολογία ρώτησε κατάστημα με ηλεκτρικά που τοποθετείς τον σένσορα που έχεις την έξοδο για τις αντιστάσεις και που τροφοδοτείς με ρεύμα τον θερμοστάτη.

      Διαγραφή
  40. σ ευχαριστω θαναση για την απαντηση.ναι αυτος ειναι ο θαρμοστατης..εκανα την συνδεσμολογια οπως μου ειπε ο κυριος οπου με προμηθευσε τον θερμοστατη,ομως δεν ''αναβουν'' οι αντιστασεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτη οι αντιστάσεις θα ανάψουν εφ' όσον προγραμματίσεις τον θερμοστάτη στην θερμοκρασία που θέλεις να έχει ο χώρος και την απόκλιση συν και πλην 1 βαθμό.
      Στο φυλλάδιο που σου έστειλα πριν αν γνωρίζεις Αγγλικά δείχνει τον προγραμματισμό.
      Ο ανεμιστήρας μπορεί να είναι ανεξάρτητος από όλο το κύκλωμα και να λειτουργεί όταν τον βάζεις στην πρίζα. Μπορείς επίσης να τον βάλεις να παίρνει ρεύμα παράλληλα από την είσοδο του θερμοστάτη για να λειτουργεί συνέχεια και ΟΧΙ από την έξοδο του. Επίσης οι αντιστάσεις να είναι παράλληλα συνδεδεμένες αν καεί η μία οι υπόλοιπες να λειτουργούν.

      Διαγραφή
  41. Και παλι εγω,και πιστευω να ναι τελευταια,να μην σε κουρασω αλλο..λοιπον εκανα ενα σχεδιαγραμμα με το πως μου ειπε ο κυριος του καταστηματος με τα ηλεκτρονικα ,να κανω την συνδεσμολογια[[ http://img827.imageshack.us/img827/4971/zzzzklosomixani.jpg ]]...αν αυτη ειναι σωστη,στην ουσια μενει να προσπαθησω να ρυθμισω τον θερμοστατη[ τα αγγλικα μου ειναι χαλια,αλλα θα το παλεψω]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Φίλε Παναγιώτη το σχέδιο είναι σωστό και χαίρομαι που τελικά τα κατέφερες και ρύθμισες τον θερμοστάτη. Ότι άλλο θελήσεις ή οποια δυσκολία συναντήσεις μην διστάσεις να επικοινωνήσεις. Σου εύχομαι καλά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλησπέρα Θανάση κατασκεύασα και εγώ μια τέτοια μηχανή και σήμερα έβαλα τα πρώτα αβγά. Ένδειξη θερμοκρασίας 37,5-37,8 θερμοστάτη , 37,6 θερμομέτρου και υγρασίας 48-50,νομίζεις πως είναι καλά;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ καλά είναι φίλε Ανώνυμε. Την υγρασία να προσέχεις κατά διαστήματα να βλέπεις την μεταβολή της να μην σου μειωθεί. Κοίταξε να κυμαίνεται από 45-55%. Αν σου κατέβει ανέβασε πιό πάνω το δοχείο του νερού για να θερμαίνεται ή κλείσε τις διαρροές του ζεστού αέρα.
      ΚΑΛΆ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

      Διαγραφή
  44. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΜΕ ΛΕΝΕ ΛΑΜΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟ ΨΑΞΙΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΓΩ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ. ΕΧΘΕΣ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ. ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΕΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΛΑΤΗΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ ΓΥΑΛΙΝΗ ΠΙΑΝΩ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 38 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΒΗΝΕΙ Ο ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΑΛΛΑ ΑΓΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΑΠΟ 30-90 ΒΑΘΜΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΛΕΚΑΝΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ. Η ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΨΥΓΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΜΕΓΑΛΟ 1,5 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΜΟΤΕΡΑΚΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ 3 ΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΜΙΑ ΣΧΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ? ΠΕΣΜΟΥ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λάμπρο τον θερμοστάτη θα τον δοκιμάσεις με ηλεκτρονικό θερμόμετρο και θα καταγράψεις την διακύμανση που κάνει σε 3-4 ανοιγματα και κλεισίματα βασικά θέλουμε να δούμε την απόκλιση που έχει συν-πλην 1 ή 2 βαθμούς από την ρύθμιση που του δίνουμε. Όαο μικρότερη απόκλιση έχει τόσο καλύτερα. Η διακύμανση της απόκλισης πρέπει να είναι 38,8 oC - 36,6 oC. Η ενδιάμεση θερμοκρασία πρέπει να είναι 37,7 oC. Αν πέφτει κάτω από 36.6 νομίζω θα έχεις πρόβλημα και θα πρέπει να αλλαχθεί για να πάρεις πιο ευαίσθητο 0-40οC. Τον σένσορα του θερμοστάτη θα τον τοποθετήσεις κάτω από την θεση των αυγών για να μπορούν τα αυγά να πιάνουν την συγκεκριμένη θερμοκρασία.
      Το μοτέρ της ηλεκτρικής κουζίνας που γυρίζεις τα αυγά μπρος-πίσω πως μπορείς να το σταματάς σε όση απόσταση θέλεις για να διανήσουν τα αυγά δηλαδή μισή περιστροφή του αυγού και πως επιστρέφει πίσω στην αρχική του θέση; Περιέγραψέ μου λίγο την διαδικασία σε παρακαλώ.

      Διαγραφή
  45. και για να βοηθησω [οσοι εχουν προβλημα] συνδεσμολογιας με lae LTR-5TSRE παραθετω το προχειρο σχεδιο που εφτιαξα http://imageshack.us/f/835/lae5tsre.jpg/ ..και ευκαιριας δοθεισης ,εχω ενα θεμα με το γυρισμα των αυγων..εχω παρειενα μοτερ σουβλας
    http://www.bitron.net/images/stories/prodotti/gear_motors/mr323.jpg ..πως μπορω να τον κανω να λειτουργησει μια δεξια και μια αριστερα?9αναστροφη)..οταν συνδεω το καφε καλωδιο στο - και το μπλε στο +,γυρναει δεξια,οταν αντιστρεφω την συνδεση γυρναει αριστερα..οποτε η ερωτηση ειναι,ποιος ο τροπος να το πετυχω[αν υπαρχει καποιο ηλεκτρονικο που να εναλασσει την φορα]..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Παναγιώτη ένα σχέδιο με δύο ρελιέ που εναλλάσουν την πολικότητα είναι εδώ http://prntscr.com/q0xy8 μου το έδωσε ο Νικίας αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσεις να σταματήσεις την περιστροφή στα 5 εκατοστά περίπου χρειάζεσαι χρονοδιακόπτη. Το μποτέρ αυτό είναι δυνατό. Αν τα καταφέρεις πες μας τον τρόπο που το έκανες. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      Διαγραφή
  46. καλησπερα θαναση..εγω βρηκα στο ιντερνετ αυτο http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NSrMThlyYkA και αυτο http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Vmuyt1C21l8 ,που εχουν μια φορα',αλλα η απορια μου με αυτα τα σχεδια ειναι,αν η συνεχομενη κινηση επηρεαζει το εμβρυο του αυγου..και για να δωσω πιο καθαρη εικονα,εχω παρει εναν χρονοδιακοπτη,που σκεφθομαι να τον ρυθμισω ανα 2 ωρες να γυρναει τα αυγα επι 15 λεπτα[το ελαχιστο που μπορω να ρυθμισω τον χρονοδιακοπτη]..και η ιδιαιτεροτητα ειναι μηπως,καθε εναρξη και τελος του γυρισματος ,τα αυγα ειναι σε κλιση μονο σε μια πλευρα..οποτε ισως καλυτερα θα ηταν να γυρναγαν 30 λεπτα ,ανα 1,5 ωρα, γιατί αν τα αυγά παραμένουν στο ίδιο σημείο τότε ο κρόκος που είναι βαρύς, "πλακώνει" και σκοτώνει το έμβρυο. Επίσης βοηθά το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση έχοντας το κεφάλι του στον αεροθάλαμο..περιμενω απαντηση οποτε μπορεσεις..παντως απο αυριο κιολας θα ξεκινησω επιτελους την κλωσσομηχανη,αφου πηρα οσα χρειαζονται,οποτε,θα ενημερωνω για εξελιξη,και διατυπωση τυχον αποριων..ευχαριστω και την φιλοξενια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα παναγιώτη θα πρέπει να ξέρεις ότι ΔΕΝ θέλουμε συνεχή κίνηση των αυγών αλλά να μην μένει πολλές ώρες το αυγό σε μία θέση να γυρίζει κάθε 4-5 φορές το 24ωρο μία από την μία πλευρά μία από την άλλη. Αν τα έχουμε όρθια με κλίση 45 μοιρών θα πρέπει να τους αλλάζουμε την φορά μία από δεξιά μία από αριστερά. Αυτό το πετυχαίνουμε με χρονοδιακόπτη και 2 ρελέ που γυρίζουν την πολικότητα. Το ίδιο συζητώ με τον Λάμπρο παρακάτω με μοτεράκι από σούβλα κοκορετσιού. Το σχέδιο και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να αναρτηθεί για να το μοιραστεί όποιος άλλος ενδιαφέρεται. Κανονικά θα πρέπει ο χρονοδιακόπτης να λειτουργεί για περίπου 10 sec (σε κάθε μοτέρ είναι διαφορετικό) έτσι ώστε να φέρει το μοτέρ μισή περιστροφή από τον άξονά του και αυτή να είναι ικανή να γυρίζει τα αυγά (εδώ ρόλο παίζει το μέγεθος του σταθερού στοιχείου ή γραναζιού που θα κοληθεί πάνω στο μοτέρ θα πρέπει να έχει μέγεθος 2,5 cm έτσι ώστε το ημικύκλιο που θα κάνει να μετακινηθούν τα αυγά κατά 5cm).
      Αυτό να επαναλαμβάνεται κάθε 5 ώρες. Με αυτόν το τρόπο δεν χρειαζόμαστε τα ρελιέ για την πολικότητα αλλά τα επόμενα 10 sec που θα λειτουργεί θα επιστρέφει το μοτέρ στην αρχική του θέση (πλήρη περιστροφή) σύμφωνα με τον μηχανισμό που μου έδωσες http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NSrMThlyYkA.
      Ο χρόνος της μισής περιστροφής των 10 sec υπολογίστηκε με βάση το μοτέρ του Λάμπρου 3 στροφές το λεπτό http://www.eaparts.gr/content.aspx?catid=38&pcatid=83&m=&partid=34065&cpi=&s=&l=1.

      Διαγραφή
  47. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΑΝΑΣΗ. ΤΟ ΜΟΤΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΕΔΩ http://www.eaparts.gr/content.aspx?catid=38&pcatid=83&m=&partid=34065&cpi=&s=&l=1
    ΚΑΙ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΤΑΚΙ 2 ΕΠΑΦΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ 2 ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΕΣ. ΑΓΟΡΑΣΑ ΜΙΑ ΣΧΑΡΑ 50 ΑΥΓΩΝ ΑΠΟ ΕΔΩ http://www.pet-eshop.gr/index.php?route=product/product&path=65_118&product_id=245 ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΠΕΤΥΧΑΙΝΩ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΘΕ ΓΥΡΙΣΜΑΤΟΣ. ΜΟΛΙΣ ΒΑΛΩ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΘΑ ΒΑΛΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ. ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΣ 36,6 -38,8 ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΑΨΑΚΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ. ΤΟ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΩ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ. ΕΤΥΧΕ ΚΑΤΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΑ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ. ΕΛΠΙΖΩ ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ panos zaras ΕΧΕΙΣ ΙΔΙΟ ΜΟΤΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΣ? ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΚΑΙ ΓΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. καλησπερα..προσπαθω να βρω τροπους κι εγω με το μοτερ..εσενα περιμενα λαμπρο,αλλα ,τεσπα,εφηυρα ενα σχεδιο,που ομως δεν ξερω αν μπορει να δουλεψει..λοιπον,εγω κολλησει με ενα σχεδιο,εδω και καιρο,και θα το παρουσιασω εδω,εχοντας την απορια αν μπορει να λειτουργησει,εχοντας σαν βαση την πολικοτητα[κολλημα που εχω φαει!!] το σχεδιο ειναι αυτο http://img547.imageshack.us/img547/1316/zzsxedio.jpg ..ο τροπος που σκεφθομαι οτι μαλλον θα λειτουργησει ειναι ο εξης..ρυθμιζουμε τους χρονοδιακοπτες,ωστε να μην συμπεσουν ποτε την ιδια στιγμη για λειτουργια[π.χ.χρονοδιακοπτης Α ωρα εναρξης 12.00 εως 12.15,και στην πρωτη κλιση στα δεξια θα πατηθει ο διακοπτης 1,και ετσι θα κοπει το ρευμα ,και ηδη θα εχουμε την πρωτη κλιση αυγων δεξια ...μετα απο 2 ωρες θα μπει σε λειτουργια ο χρονοδιακοπτης Β [02.00 εως 02.15],και το μοτερ θα γυρισει αριστεροστροφα να κλεισει το ρευμα με τον διακοπτη 2.και να παρει την κλιση στα αριστερα..] ολο αυτο ειναι εφικτο να γινει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΜΟΥ. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΣΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΜΟΤΕΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ. ΕΔΩ ΕΧΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ http://labrosmargonis.blogspot.gr/ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ. Ο ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΘΕ 4 ΩΡΕΣ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ 10 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΗ ΣΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΤΑ ΣΥΜΑΖΕΨΩ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΩ ΑΛΛΟ. ΤΟ ΜΟΤΕΡΑΚΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΒΓΑΖΕΙ 3 ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΓΩ ΤΟ ΕΚΕΝΤΡΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΤΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟ. ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΑΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΑΓΑ ΕΓΩ ΟΠΟΥ ΗΘΕΛΑ. ΕΧΤΕΣ ΗΡΘΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΕΣ. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ 4 ΑΥΓΑ ΧΗΝΑΣ. ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΔΙΠΛΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΑ ΓΥΡΙΖΩ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΙΡΕΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΩ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ. ΕΣΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΙ ΛΕΣ ΘΕΛΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΑΠΟ 36.5 ΕΩΣ 38 ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΤΣΕΚΑΡΙΣΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ. ΜΟΛΙΣ ΕΒΑΛΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΩΟΣΚΟΠΗΣΗ. ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ. ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΤΗΝ 4η ΜΕΡΑ ΦΕΝΟΝΤΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΡΥΟ ΘΑ ΤΑ ΔΩ ΕΝΕ ΕΝΑ? ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΙΡΕΑΣΤΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΖΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΒΑΖΩ? ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ωραια δουλεια λαμπρο..μπραβο..κι εγω σημερα τελειωσα την δικη μου κλωσσομηχανη[ισως ανεβασω αυριο φωτο η βιντεο]..το μοτερακι το εκανα και δουλευει αριστουργημα,με 2 τερματικα[κοφτες],και 2 χρονοδιακοπτες..χαρηκα απιστευτα ,διοτι με 126 ευρω εκανα μια μηχανη 144 αυγων,με προοπτικη να πιασει και τα 200 αυγα..βεβαια τα τεστ ολα πηγαν καλα..εκ του αποτελεσματος ομως κρινεται η επιτυχια η μη.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Λάμπρο Μπράβο σου σου εύχομαι καλά αποτελέσματα. Με τα αυγά της Χήνας θα πρέπει να ξέρεις ότι έχουν διαφορετικές ημέρες επώασης 28-33 ημέρες και επειδή είναι υδρόβια θα πρέπει να τα χειρίζεσαι διαφορετικά από της κότας. Μέχρι την ένατη (9) ημέρα δεν κάνεις ωοσκόπηση. Το άνοιγμα για λίγο μέχρι να γυρίσεις τα αυγά δεν επηρεάζει Από την 9η έως την 28η θα πρέπει να τα βγάζεις από την κλωσσομηχανή έξω για 15-20 λεπτά να κρυώσουν και θα τα ψεκάζεις πριν τα βάλεις μέσα με νερό χλιαρό. Σε αυτό το διάστημα μπορείς να κάνεις ωοσκόπηση. Επίσης είναι καλό να ανοίγεις την πόρτα όταν κλείνει ο θερμοστάτης (επιτυγχάνεται μέγιστη θερμοκρασία στα αυγά) και δεν θα χάσει ο χώρος ιδιαίτερα τη θερμοκρασία. Εκείνο που πρέπει να προσέξεις είναι να ψεκάζεις τα αυγά χήνας και μετά την 28η ημέρα μία φορά την ημέρα.

      Διαγραφή
  52. παντως πιανουν κωλο με τις ετοιματζιδικες. εφτιαξα και μια χειροποιητη .Για την ωρα εχω 4 που διεκοψαν την αναπτυξη.Ελπιζω τα αλλα να τα καταφερουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε λίγο φαντασία θέλει και να πιάνουν τα χέρια σου. Βλέπεις πως είναι φτιαγμένες και κάνεις δική σου κατασκευή μελετώντας την για περισσότερη χωρητικότητα αυγών. Για τιμές πώλησης δεν το συζητώ. πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες που λένε.
      Τι εννοείς ότι διέκοψαν την ανάπτυξη στο σχόλιό σου;

      Διαγραφή
  53. Θανάση καλησπέρα σήμερα είδα κάποια αβγά να σπάνε σιγά σιγά (19 μέρες κλειστές) και θέλω να ρωτήσω αν πρέπει να τα βοηθήσω να σπάσουν το κέλυφος;
    Υ.Γ. Υγρασία 75%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε δεν πρέπει να βοηθήσεις καθόλου το νεοσσό να βγεί γιατί αν το κάνεις θα ψοφήσει από αδυναμία στήριξης των ποδιών του θα σου γυρίζει ανάποδα και δεν θα μπορεί να τραφεί. Μπορεί να κάνει και 2 ημέρες να βγεί μην είσαι βιαστικός τα περίμενες 19 ημέρες άστο 2 ημέρες ακόμη. Καλή εκτροφή να έχεις.

      Διαγραφή
  54. Καλημερα και απο εμενα παιδια εφτιαξα και εγω μια κλωσσομηχανη αλλα εχω προβλημα με την υγρασια φτανω μεχρι 40 % ειναι σωστο οτι με αυτγα μεσα ανεβαινει η υγρασια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Μιχάλη το ίδιο πρόβλημα είχε και ο Νικίας πιο πριν. Θα πρέπει να κάνεις τα εξής:
      1. Να ελέγξεις την διαρροή του ζεστού αέρα μιώνοντας τις τρύπες εισόδου νέου αέρα (δηλ. ο χώρος δεν ζεσταίνεται καλά για να αυξηθεί η θερμοκρασία εντός της μηχανής.
      2. Να βάλεις ισχυρότερο ανεμιστήρα για να σπρώχνει προς τα κάτω στο νερό την θερμοκρασία.
      3. Μπορείς να ανεβάσεις το επίπεδο του νερού ώστε να θερμαίνεται από τις λάμπες ή την αντίσταση.
      Τα αυγά όταν θα εκκολαφθούν θα ζεσταίνουν τον χώρο και από την κινητικότητα των νεοσσών θα ανέβει μόνη της η υγρασία στο 75%. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε υγρασία στο χώρο από 45%-55% τις πρώτες ημέρες για να δίνουμε υγρασία στο αυγό. Αν δεν έχεις υγρασία μπορεί να μην σου βγουν να πεθάνουν στο αυγό.

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστω για την αποαντηση την καλωσσομηχανη την εφτιαξα σαν την δικη σου σε μικρορερες διαστασεις εβαλαπανω 4 λαμπες 40 βατ η καθε μια ανεμιστηρακι απο πανω ενα 12 βολτο τα αυγα περιπου 25-30 ποντους κατω απο τις λαμπες το νεροα απο κατω ακριβως ηλεκτρονικο θερμοστατη και επιπλεον αφου εβλεπα οτι δεν εποιανα υγρασια το εντυσα εξωτερικα ολο με σκληρο φελιζολ 2 ποντων και φενεται οτι και παλι δεν ανεβαζω πολυ υγρασια .Σκεφτομαι σαν τελευταια μου λυση να γεμιζω το ταψακι με ζεστο νερο συχνα τι αλλο να κανω ?

      Διαγραφή
  55. Καλησπερα και παλι μολις εκλεισα το μαγαζι μου και πηγα σπιτι επεσα με τα μουτρα πανω στην κλωσσομηχανη μου.Εβαλα λαμακια και στηριξα τον ανεμιστηρα μου να ειναι στο ιδιο υψος με τις λαμπες.Και ως εκ θαυματος με πολυ λιγο νερο στο ταψι η υγρασια μου πηγε 50 με 52.Η χαρα μου απεριγραπτη μετα λεω για να ππροσθεσω ζεστο νερο στο ταψι η υγρασια ανεβηκε στους 78% μια χαρα πιστευω ειμαι να βαλω μετα την Καθαρα Δευτερα αυγα απο κοτες λεγκορν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι τελικά που τα κατάφερες Μιχάλη. Στις εικόνες που έχω δείχνει τον ανεμιστήρα απομακρυσμένο από το πάνω μέρος ώστε να κυκλοφορεί ο ζεστός αέρας και να τον πηγαίνει προς τα κάτω.

      Διαγραφή
  56. Καλημερα Θαναση μια ερωτηση να κανω εχθες δοκιμαστικα εβαλα την μηχανη να δουλεψει εκατσα απο πανω της καμια ωρα με υγρασια 50% το πρωι που ξυπνησα ανεβηκα πανω στην αποθηκη που ειχα την μηχανη η υγρασια ηταν 72% και το τζαμι μπροστα γεματο υγρασια δεν μπορουσες να δεις μεσα τι θελει να μην ανεβαινει τοσο πολυ η υγρασια το νερο το βαζω σε ενα ταψι και ειναι ακριβως κατω απο την θεση των αυγων μηπως χρειαζεται να ανοιξω και αλλες τρυπες εχω 4-5 πανω απο τον ανεμιστηρακι και απο δυο τρυπες δεξια αριστερα απο το τα ψι με το νερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη καλημέρα. Σχετικά με την υγρασία μεταβάλλεται ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Εγώ στην δική μου κατασκευή έχω το κομμάτι ξύλου που ανοίγω για το νερό το οποίο μετακινώ λίγο αριστερά αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα στο κάτω μέρος όταν έχει υγρό (βροχερό) καιρό για να διατηρώ την υγρασία στα κανονικά πλαίσια. Η ζέστη είναι στο πάνω μέρος και δεν μεταβάλλεται. Αν δεν έχεις κάνει την κατασκευή την δική μου δοκίμασε να βάλεις μικρό δοχείο νερού ή να βάλεις ανεμιστήρα με μικρότερες στροφές. Η μεγάλη υγρασία μερικές ώρες δεν παίζει ρόλο στην επώαση. Επίσης μπορείς να ανοίξεις ένα τμήμα της κατασκευής σου στο κάτω μέρος που να μπορείς να κάνεις και εσύ αυτό που κάνω εγώ.

      Διαγραφή
  57. Οκ καταλαβα θα δοκιμασω με μικροτερο δοχειο νερου σημερα κιολας γιατι απο Τριτη μου ερχονται τα αυγα και πρεπει να ειμαι ετοιμος ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλημερα μια ερωτηση σημερα μπηκαν τα αυγα στην εκκολαπτικη μου μετα απο μια ημερα ηρεμιας με την μυτη προς τα κατω .Ξερεται αν την πρωτη μερα μεσα στην εκκολαπτικη τα αυγα τα γυρναμε η ξεκιναμε απο την δευτερη μερα να τα γυρναμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μιχάλη καλημέρα. Τα αυγά τα γυρίζεις τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα ανά 8 ώρες από την στιγμή που τα έβαλες. Αν έχεις αυτόματο γύρισμα ρύθμισέ το ανά 4 ώρες να γυρίζουν. Να κοιτάζεις να μην μείνουν από νερό (υγρασία). Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. την πρωτη μερα και για 24 ωρες τα αυγα μεσα στην κλωσσομηχανη ΔΕΝ τα γυρναμε..απο την 2η μερα εως την 18η..αν το γυρισμα των αυγων το κανεις χειρονακτικα,τα γυριζεις 3-5 φορες το 24ωρο..αν την εχεις αυτοματη,το κλασσικο συστημα ειναι,ανα 2ωρο..αλλα και ανα 4 ωρο που λεει ο θανασης,δεν ειναι κατι λαθος..βεβαια προσεχεις πολυ την υγρασια σου..θα γεμιζεις τα δοχεια σου με χλιαρο νερο[οχι ζεστο-κατακορυφη ανοδος της υγρασιας]..καλη επιτυχια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. gia sas tha ithela polh na m pite ti lampe xrisimopoiate 60watt tis kalonikes diladi kai anemistiraki einai gia na metaferete i thermokrasia pantou episis tha ithela na agoraso enan ftinon thermoantistati gia 40 bathmous kelsiou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. gia sas lampes 60 watt p xrisimopoioume kai ti eidous anemistiraki mporite na m pite mia kali marka thermostati

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψηφιακός θερμοστάτης LTR-5TSRE – Αξία 39.90 € πολύ καλή τιμή http://www.antoniadis.com.gr/product_info.php?products_id=1961
      ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ
      Μηχανικός Αναλογικός θερμοστάτης (τριχοειδής) θερμοκρασίας 0-40οC γύρω στα 15 € τον ζητάς από ανταλλακτικά οικιακών συσκευών ή από ηλεκτρολογικά καταστήματα
      http://imageshack.us/photo/my-images/593/w69pasted16.jpg/

      Ανεμιστήρας 220 Volt –Αξία 16,56 € μπορεί να βρεις και φθηνότερο http://www.eaparts.gr/content.aspx?catid=11&pcatid=10&m=&partid=29332&cpi=&s=&l=1

      Λάμπες απλές πυράκτωσης 60 watt ή αντιστάσεις από ηλεκτρική κουζίνα - γκριλιέρες - τοστιέρες για θερμαντικά στοιχεια ή τα αγοράζεις

      Διαγραφή
    2. Φίλε Ανώνυμε ο αεμιστήρας δεν θα ακουμπά στην οροφή αλλά θα απέχει από αυτή περίπου 7 έως 10 εκατοστά και θα μεταφέρει ζεστό αέρα προς τα αυγά (προς τα κάτω να διοχετεύεται η θερμότητα).

      Διαγραφή
  63. gia sas endiaferome edo kai kero na ftia3o kai mia mixani kai thelo ligi bohthia DEN DIATHETO POLLA LEFTA ta ilika m kouti gia ta 4aria giati exi kali monosi lammes anemistiraki kai thermostati ime apo kipro pafo sigkekrimena k ithela na m pite apo p na agoraso ton anemistira kai poin thermostati episis o anenmistiran prepei na einai piso apo thn lampa kai 4ila gia na peigenei pantou i thermokrasia episis ta abga prepei na ta exo pano se mia sxara kai den exo idea gia thn igrasia kai da eithela kai ennan metriti thermokrasias igrasias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε αναζητώντας στο Internet βρείκα τα παρακάτω:

      θερμόμετρο υγρασιόμετρο ψηφιακό
      http://www.geta.gr/eshop/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=5107&category_id=92&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&ref=bestprice.gr

      Θερμοστάτης
      http://www.kourlaba.gr/eshop/product_info.php?products_id=41247

      Ανεμιστήρας
      http://www.markidis.gr/product_info.php?cPath=26_24_42_195&products_id=48608

      Αν διαθέτεις μετασχηματιστή από κινητό τηλέγωνο με έξοδο 12volt για ανεμιστήρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα :
      http://www.intelcom.gr/index.php?route=product/search&filter_name=%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9

      Ο ανεμιστήρας πρέπει να είναι στο κέντρο κάτω από τις τρύπες αερισμού και να διώχνει τον αέρα κάτω στο πάτωμα. Στο πάτωμα υπάρχει δοχείο με νερό και ο αέρας που πηγαίνει από τον ανεμιστήρα το θερμαίνει και το εξατμίζει (δηλαδή ανεβαίνει η υγρασία) στο χώρο. Το επίπεδο της υγρασίας το ελέγχω μηχανικά δηλαδή σε περίπτωση αύξησης της υγρασίας ανοίγω το κάτω μέρος του κουτιού ελαφρά μέχρι να πέσει στο ποσοστό που επιθυμώ και το αφήνω ανοιχτό ελέγχοντας για τυχόν μεταβολή.

      Διαγραφή
  64. kalispera thanasi tha ithela na se rotiso pos mporo na sindesi an xereis ena led lampaki ston thermostati wste na mou dixnei tin thermokrasia pou eftase... ektos kai an xeresi kapion etoimos opws auton sto video.. kai akti akoma otan othermostatis ftanei tin thermokrasia pou prepei i lampes svinoun?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φάνη το led λαμπάκι με την θερμοκρασία του χώρου μπορείς να το έχεις με θερμόμετρο με σένσορα. Τον σένσορα τον τοποθετείς στο εσωτερικό τμήμα της μηχανής και την συσκευή την έχεις εκτός. Επίσης μπορείς να αγοράσεις ψηφιακό θερμοστάτη τοποθετώντας τον σένσορα εσωτερικά. Η δεύτερη λύση είναι ακριβότερη.
      Σχετικά με τον θερμοστάτη ρυθμίζεται σε μία θερμοκρασία 38 βαθμών και έχει ένα εύρος συν-πλην 1 βαθμό. Δηλαδή όταν φθάσει 39 βαθμούς σβήνουν οι λάμπες και όταν πέσει στους 37 βαθμούς ανοίγει τις λάμπες. Η διακύμανση υπάρχει και στον ψηφιακό απλά ρυθμίζεις εσύ το εύρος από 0.1 βαθμούς και πάνω.

      Διαγραφή
  65. Θερμοστάτης
    http://www.kourlaba.gr/eshop/product_info.php?products_id=41247
    ton opoion aneferes poio pano pos poroume na ton sindesoume mporis na m zografisis enan kikloma mazi me tis lampes to ygrometro an ginete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε το σχέδιο είναι το ίδιο με το πάνω. Εγώ έχω με τρεις επαφές θερμοστάτη ενώ αυτός που σου προτείνω είναι με δύο. Θα συνδέσεις την φάση της πρίζας στην είσοδο του θερμοστάτη. Η είσοδος του θερμοστάτη έχει το γράμμα Ρ συνήθως γραμμένο πάνω στην επαφή ή στο κεραμικό μέρος. Τις λάμπες τις βάζεις στην οροφή και τις σχάρες στα 20-25 εκατοστά από κάτω. Δεν γνωρίζω το ύψος από το κουτί που χρησιμοποιείς και αν βάλεις 1 ή 2 σχάρες για αυγά. Αν βάλεις 2 σχάρες θα πρέπει να έχουν ένα κενό για να μπορείς να βάζεις χέρι ανάμεσα. Επίσης οι λάμπες είναι περιμετρικά από τον ανεμιστήρα και βάζεις όσες θέλεις για να καλύψεις όλη την περιοχή. Οι πολλές λάμπες θα ζεσταίνουν γρήγορα τον χώρο.

      Διαγραφή
  66. apo pion iliko mporo na kamo to ekolaptirio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το κουτί της εκκόλαψης είναι η μελαμίνη γιατί είναι αντοχής και καθαρίζεται εύκολα. Εναλλακτικά μπορούμε να το φτιάξουμε με φελιζόλ για οικονομία σε ρεύμα αλλά δεν είναι αντοχής. Επίσης μπορούμε με MDF θαλάσης να μην έχει πρόβλημα από την υγρασία το οποίο είναι ακριβότερη επιλογή.

      Διαγραφή
  67. thanash mia akoma erotisi.. piga pira thermostati san auto pou exei to link.. autos o thermostaths einai psigiou! ta valo auto to xalko-mprotzino sensora mesa sto kouti? tah doulepsei? mias kai o thermostaths autos einai psigeiou? an nai pws

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φάνη ο θερμοστάτης έχει ρυθμιστικό από 4 έως 40οC αυτό έλεγε στο site και δεν γνωριζω αν σου έδωσαν τον ίδιο (COTHERM 4598 GTLHO 186). Επίσης με αυτόν δεν γνωρίζω αν σου έδωσαν και το κουμπί που δείχνει την θερμοκρασία από 0-40 αλλά αν δεν σου το έδωσαν δεν πειράζει. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και θα τον ρυθμίσουμε στο περίπου 37,7οC στρίβοντας τον ροοστάτη του και ελέγχουμε την θερμοκρασία με το θερμόμετρο εσωτερικά στο κουτί να πιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτός έχει απόκλιση συν, πλήν 1 βαθμό δηλαδή πρέπει να ανάβει όταν φτάσει στους 36,6 και να σβήνει στους 38,8οC. Τον σένσορα τον τοποθετείς κάτω από την σχάρα των αυγών ώστε τα αυγά να πιάνουν την θερμοκρασία αυτή μιας και η ζέστη ανεβαίνει προς τα πάνω.

      Διαγραφή
  68. to thermometro p na to balo m sto kouti dipla apo ton thermostati

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θερμόμετρο το τοποθετούμε στην πλάτη και τον σένσορά του πάνω στη σχάρα των αυγών για να μετράμε την μέση θερμοκρασία στη θέση των αυγών.

      Διαγραφή
    2. se ena mikro kouti gia ta 4aria gia 15 me 20 abga na balo piso tous ton enemistira kai na balo mia lampa i dio kao posa watt

      Διαγραφή
    3. Εάν είναι μικρό το κουτί να βάλεις τουλάχιστον 2 λάμπες έτσι ώστε εάν καεί η μία, να υπάρχει θέρμανση εκτός αν βάλεις αντίσταση. Για τον ανεμιστήρα θα χρειαστεί να βάλεις μικρό 12 Volt από υπολογιστή τον οποίο θα συνδέσεις με μετασχηματιστή από κινητό τηλέφωνο που να έχει έξοδο 12 βόλτ. Εάν το κουτί είναι γυαλινο θα κοιτάξεις να το μονώσεις με φελιζόλ εξωτερικά για να μην έχεις διαρροή θερμότητας και οι λάμπες είναι σχεδόν μόνιμα αναμένες. Με το φελιζόλ θα χρειαστεί να ελέγξεις την εισαγωγή νέου αέρα με το άνοιγμα 2 x 10 mm τρύπων μία αριστερά και μία δεξιά

      Διαγραφή
  69. Καλημερα Θαναση απο 23 αυγα που εβαλα 18 ασπορα τα πεταξα την 10η μερα ενα πεθανε την 12η μερα και τεσσερα βγηκαν χθες κανονικα τι ποσοστα επιτυχιας εχω χαχαχ τσαμπα ο κοπος .Απο εκει που τα πηρα μου ειπε ο ανθρωπος θα μου τα δωσει δωρεαν τα αυγα αλλα τι το θες .Τουλαχιστον τωρα ξερω πως η εκκολαπτικη μου που εφτιαξα ειναι οκ.Και κατι αλλο να ρωτησω ενας γνωστος μου μου ειπε οτι πιθανον τοσα πολλα ασπορα να οφειλεται σε αιμομιξια ισχυει αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη καλημέρα, Μπράβο σου, πολύ καλά τα πήγες. Θα πρέπει να προσέχεις τους συνδέσμους που έχω στο τέλος του blog. Αναφέρουν ότι για 1 κόκκορα πρέπει να υπάρχουν το πολύ 10 κότες ή 1 πάπιος ανα 4 πάπιες σε αναλογία για να βγαίνουν σποριασμένα. Είχες πάρα πολλά άσπορα (18/23*100=78,26%) αλλά από τα κανονικά αυγά είχες 5 στα 5 επιτυχία (5*100/5=100%) αν αφαιρέσεις αυτό που ψόφησε (4*100/5=80%). Μην πτωείσαι με τα λίγα που έβγαλες, να χαίρεσαι που έφτιαξες κάτι μόνος σου που δουλέυει καλά. Για την αιμομιξία δεν το γνωρίζω μπορεί να ισχύει, όπως μπορεί επίσης ο κόκκορας να μην είναι ... ικανός. Ξαναπροσπάθησε με καλυτερα αυγά και καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  70. Τελικα απο οτι μου ειπε ο ανθρωπος που τα πηρα ειχε 2 κοκκορους σε εικοσι κοτες με την μονη διαφορα οτι ηταν σε μικρη ηλικια τα κοκκορια και μετα απο αυτο που επαθα εβαλε και τριτο κοκκορα μεγαλυτερης ηλικιας.Τωρα ειμαστε ενταξει μου ειπε για να δουμε θα ξαναβαλω μετα το Πασχα.Γιατι τα τσσερα δεν μου φτανουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Εβαλα αυγα γαλοπουλας και ο θερμοστατης την 10η μερα ανεβασε θερμοκρασια 43 βαθμους για περιπου 2 ωρες.Νομίζεις οτι θα υπάρχει καποιο πρόβλημα με τα αυγα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε κάποιο πρόβλημα έχεις με τον θερμοστάτη και δεν έκλεισε το κύκλωμα. Δεν ανέφερες τι θερμοστάτη έχεις. Αν έχεις ηλεκτρονικό ίσως να μην τον ρύθμισες καλά. Τα αυγά πάντος νομίζω ότι δεν έχουν πρόβλημα μιας και τέτοιες θερμοκρασίες πιάνονται σε καύσωνα το καλοκαίρι. Πρέπει να ελέγξεις τον θερμοστάτη σου ή αν έχεις αντιστάσεις αυτές κρατούν θερμότητα και μετά το κλείσιμο του κυκλώματος από τον θερμοστάτη. Πιθανόν έχεις πολλές αντιστάσεις. Πρέπει να μου περιγράψεις το κύκλωμά σου.

      Διαγραφή
  72. Καλημερα Θαναση χρονια πολλα καλη Ανασταση να εχουμε μια ερωτηση θελω να κανω θα επιχειρησω δευτερη φορα να εκκολαψω αυγα γιατι την πρωτη φορα ολα πηγαν τελεια εκτος του οτι τα περισσοτερα ηταν ασπορα .Αρχισα παλι τις δοκιμες και παρατηρησα οτι ενω την πρωτη φορα με υγρασια 55% το τζαμι εποιανε λιγο νερο τωρα ουτε στους 65 βαθμους υγρασια δεν πιοανει .Το μονο που εχω ανοιξει περισσοτερες τρυπες αλλα και που τις ταπωνω παλι το ιδιο.Μηπως ειναι λογω της υψηλης θερμοκρασιας που ποιανει στην αποθηκη στην ταρατσα που εχω την εκκολαπτικη?Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση. Μην ανοίγεις περισσότερες τρύπες γιατί τον χειμώνα δεν θα μπορείς να καλύψεις την θερμοκρασία, θα κρυώνει γρήγορα και θα είναι αναμένες οι λάμπες διαρκώς. Η υγρασία που υπάρχει στο τζάμι προέρχεται από την διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω και δεν υπάρχει πρόβλημα. Επίσης επηρεάζεται από τις εξωτερικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας καθώς επίσης από τους νοτιάδες.

      Διαγραφή
  73. gia s file thanasi. efxaristo gia tis plirofories pou mas edoses. tha ithela an mporis na mou pis kapia stixia sxetika me to thermostati (eteria kataskevis, montello) giati to psaxno kero stin kipro ke den to vrisko. tha mporousa na to paro apo to diadiktio. efxaristo prokatavolika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε πιο πάνω στα σχόλια άλλων αναφέρω τον παρακάτω θερμοστάτη που έχω εντοπίσει μέσω ιντερνετ. Η τιμή είναι καλή και δεν γνωρίζω τα μεταφορικά που πιθανόν να έχει. Άλλες εταιρίες κατασκευής δεν γνωρίζω αλλά ψάχνουμε ως thermostat 0-40, θερμοστάτης 0-40.

      http://www.kourlaba.gr/eshop/product_info.php?products_id=41247

      Μπορείς επίσης να τον αναζητήσεις σε καταστήματα service ή ανταλλακτικά κλιματιστικών και οικιακών συσκευών.

      Διαγραφή
  74. Χριστός Ανέστη!! Μια άμεση απάντηση στην ερώτηση αν μπορώ να έχω!! Ευχαριστώ!! Λοιπόν έβαλα μια 5αδα αυγά ορτυκιού τα οποία θα ξεκινήσω να τα ψεκάζω από αύριο για 4 μέρες. Το θέμα είναι ότι έχω και μια 5αδα με διαφορά μιας εβδομάδας μέσα στην μηχανή και σήμερα έβαλα άλλα 7 αβγά. Με τον ψεκασμό φυσικά πρέπει να τα αφήνω τα αβγά 20 λεπτά με ανοιχτή την πόρτα και χωρίς να δουλεύει το σύστημα για ζέστη. Υπάρχει πρόβλημα αν για την κάθε 5αδα για 2 φορές την ημέρα κάνω την διαδικασία αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη!! Ιωσήφ δεν κατάλαβα καλά τι εννοείς στο τέλος "αν για την κάθε 5αδα για 2 φορές την ημέρα".
      Εγώ θα έκανα το εξής : Για την 1η 5άδα που πρέπει να ψεκάζω και να τα αφήνω για 20' θα τα έβγαζα από την μηχανή (μιας και έχει ζεστό καιρό και έιναι λίγα) και θα άφηνα την 2η 5άδα μέσα κανονικά να θερμαίνεται. Η μικρή απόκλιση της θερμοκρασίας με το άνοιγμα δεν έχει σημασία. Στην περίπτωση που χρειάζονται και οι δύο πεντάδες την ίδια διαδικασία θα την εφάρμοζα κοινά για όλα τα αυγά. Δεν γνωρίζω όμως όταν αυξηθεί η υγρασία στο 70% τις 3 τελευταίες ημέρες για την πρώτη πεντάδα στο τέλος τι πρόβλημα θα έχει η 2η 5άδα από την αύξηση της υγρασίας. Δοκίμασέ το, μπορεί να μην υπάρξει πρόβλημα και όλα να έρθουν κανονικά.

      Διαγραφή
  75. Καλησπέρα Θανάση!! Έβαλα στις 26 Απριλίου τα πρώτα 5 αυγά ορτυκιού, τα οποία ενώ έπρεπε να βγούνε εχτές, δεν είχα ούτε ένα αβγό!! Περιμένω μέχρι αύριο, αλλά δεν το κόβω. Μπορείς να καταλάβεις το γιατί; Ένα, ένα, από την δεύτερη μέχρι και την πέμπτη ημέρα είναι μαζεμένα, αλλά καθόλου ανταπόκριση!! Μήπως έφταιξε που τα έβγαζα έξω από την κλοσομηχανή για 20λεπτο (μια 40 και μια 1 ωρα τα είχα αφήσει),αλλά ρώτησα και με είπαν από αλλού ότι και μισή μέρα, δεν υπάρχει πρόβλημα!! Το θέμα είναι μήπως επειδή είναι τα πρώτα, λέω π.χ. μήπως υπάρχει περίπτωση να είναι άσπορα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ καλησπέρα. Για ορτύκια δεν γνωρίζω αλλά με βάση όσα αναφέρεις δεν έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα. Έχω να σου πω ότι τις ημέρες που τα έβγαζες έξω αν είχε θερμοκρασία χαμηλή εξωτερικά πιθανών να κρύωσαν και να διεκόπηκε η ανάπτυξη. Κανονικά πρέπει να είναι σε περιβάλλον με άχυρα ώστε να μην χάνουν την θερμοκρασία τους απότομα (από ζέστη σε κρύο) αλλά σταδιακά να προσαρμόζονται. Το καλοκαίρι με καύσωνα με θαρμοκρασίες πάνω από 30 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο καιρός πιστεύω είναι ένα στοιχείο εκτός εάν είναι άσπορα. Αν δεν εκκολαφθουν σπάστα να δεις αν έχουν νεοσσό μέσα.

      Διαγραφή
  76. Μέσα στην μηχανή έχω 2 θερμόμετρα, ένα από την αριστερή πλευρά και ένα από την δεξιά! Το αριστερό δίνει 37 βαθμούς και το δεξί 38 βαθμούς( τον θερμοστάτη που έχω, αναλογικό είναι στο 37,5)!! Υπάρχει περιπτώσει, να έχει πρόβλημα ο θερμοστάτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον τα θερμόμετρα δείχνουν θερμοκρασία που έχεις ρυθμίσει τον θερμοστάτη δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλά δείχνουν διαφορετική θερμοκρασία επειδή ο ανεμιστήρας δεν μεταδίδει την θερμότητα ισόποσα δεξιά και αριστερά. Πιθανών να μην είναι τοποθετημένες οι λάμπες συμμετρικά στην οροφή και να καλύπτουν όλη την επιφάνεια και στο κέντρο να είναι ο ανεμιστήρας.

      Διαγραφή
  77. Ακούω σ' ένα ή δυο αβγά να χτυπάνε το κέλυφος ειδικά τώρα πριν 5 λεπτά και από το πρωί τα ακούω αλά δεν το έχουν σπάσει το κέλυφος. Τι να κάνω; Αύριο να τα σπάσω ή να περιμένω; Από τα πέντε όπως σου είπα άλλο είναι την 2η ημέρα, άλλο την 3η, άλλο 4η και άλλο 5η!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ καλημέρα. Τα αυγά πιθανόν να έκκολάπτονται ακόμη. θα πρέπει να τα αφήσεις 1-3 ημέρες ακόμη πέρα από τις κανονικές ημέρες για να δεις αν θα εκκολαφθούν τελικά.

      Διαγραφή
  78. Τα θερμόμετρα είναι σαν τρίγωνο και στο ύψος συμμετρικά. Τώρα το μεσημέρι πιστεύω να τα έβαλα με τον θερμοστάτη σε καλύτερη μέτρηση, διότι βλέπω τώρα να δείχνουν τα ίδια ή μισό με ένα βαθμό διαφορά. Δηλαδή η απόκλιση τους δεν έχει μεγάλη διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. οκ!! :) Απλώς δεν ξέρω μου φάνηκε ότι άργησαν πολύ να βγούνε, διότι σήμερα συμπληρώνουν 19 ημέρα. Στις 17 λένε ότι έπρεπε να βγούνε!! Μια άλλη ερώτηση! Αν αυτά μείνουν όπως είναι, ανοιχτά, υπάρχει κίνδυνος, σε κάτι οτιδήποτε; Εννοώ μήπως πρέπει να τα ψεκάζω για να έχουν υγρασία ή κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο. Απλά να υπάρχει υγρασία 70% στο χώρο και η θερμοκρασία 37.7. Τα υπόλοιπα τα κάνει η φύση μόνη της.

      Διαγραφή
  80. Καλημέρα Θανάση!! :)) Με την "βοηθειά μου" το βράδυ αργά εχτές έβγαλα και το τρίτο και είναι μια χαρά εκτός ότι τα ποδαράκια τους ακόμα δεν τα έχουν ανοίξη καλά. Κατά τα άλλα αν σου πω ότι ακούω και στο 4ο αν το βαλω στο αυτί να χτυπάει, τι να πω!!! Να σε ρωτήσω! Εγώ που τα έβαλα 26/04, 17 ημέρες τα 5 αβγά από εκείνη την ημέρα, ενώ έπρεπε να βγούνε όπως είπα, 12 του μήνα βγήκαν (με την βοήθεια μου), :) εχτές 15 και ακόμα ένα περιμένω. Μήπως είναι όχι όταν τα βάζεις όλα μαζί αλλά ανά αβγό από την ημέρα που τα έβγαλε η μάνα; Ευχαριστώ, για την υπομονή σου!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ καλημέρα. όσο αφορά αυτό που λες δεν ισχύει μιας και τα 3 βγήκαν την ίδια ημέρα και όχι σε διαφορετικές. Αυτό που μάλλον φταίει είναι ότι μπορεί ο θερμοστάτης να κρατούσε θερμοκρασία περισσότερο χρόνο κάτω των 37 βαθμών με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επώαση.

      Διαγραφή
  81. Τελικά Θανάση το ένα δεν μπόρεσε να βγει ψόφησε μέσα, ενώ ήταν ολοκληρωμένο και το δεύτερο ήταν έμβρυο και δεν τα κατάφερε!! Τι να πω!! Σηκώνω τα χέρια ψηλά!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ μην πτοείσαι από την οποιαδήποτε αποτυχία. Πάντα να κοιτάς τι μπορεί να έφτεξε και να προσπαθείς να το διορθώσεις (μαθαίνουμε από τα λάθη μας)!!!

      Διαγραφή
  82. Έτσι ακριβώς φίλε μου Θανάση!! Τώρα μεθαύριο περιμένω άλλα 5 αβγά! Να δω εκεί τι θα γίνει και σε μια εβδομάδα, αλλά 7. Όλα είναι στην ίδια εκκολαπτική μηχανή. Απλά τώρα προσπαθώ να τα δίνω περισσότερα υγρασία διότι με 60% με 62% πιστεύω δεν φτάνει, διότι όπως σε είπα τα 3 που έβγαλα σπάσανε με το ράμφος τους αλλά αν δεν τα βοηθούσα πιστεύω θα ψοφούσαν όπως και το τέταρτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Καλησπέρα!! Να σε ρωτήσω αν έχουμε την θερμοκρασία την συγκεκριμένη μέσα με τον θερμοστάτη, μπορεί να επηρεαστεί η θερμοκρασία κατά 0.5 μέχρι και 2 βαθμούς ανάλογα και με την εξωτερική. Αυτό το λέω διότι ενώ το πρωί τον θερμοστάτη τον άφησα 38 και είχα 36 με 38 θερμοκρασία, κατά τις 11:00, έδειχνε από μόνο του 39 ενώ ο θερμοστάτης ήταν 38!! Δηλαδή δεν τον είχα πειράξει καθόλου!! Τώρα τον έχω στους 37 τον θερμοστάτη και η θερμοκρασία δείχνει 35,5 με 38!! Να το αφήσω έτσι κατά την διάρκεια της ημέρας; Και μήπως που το ανοίγω συχνά και τα ραντίζω τα αβγά με νερό χάνει εκεί την θερμοκρασία του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ καλησπέρα, πρέπει νομίζω να βάλεις δυνατότερο ανεμιστήρα για να διαχέει την θερμοκρασία στο χώρο ώστε να αυξηθεί η υγρασία διότι ο ζεστός αέρας θα ζεσταίνει το νερό στο πάτωμα και η θερμότητα να κυμαίνεται από 37 - 39 θα φτάνει στον θερμοστάτη γρηγορότερα. Θα κοιτάξεις η θερμοκρασία να είναι πάνω από 36,6 γιατί έτσι θα υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη των πουλιών.

      Διαγραφή
  84. Θανάση τον ανεμιστήρα που έχω βάλει από την αρχή δεν είναι 15χ15 αλλά 12χ12, διότι δεν είχε αυτός που τον αγόρασα. Από εκεί και μετά γιατί τον Νοέμβριο με τα κοτοπουλάκια είχα 100% επιτυχία; Με κάνει εντυπώσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Καλημέρα Θανάση!! Δυστυχώς εχτές και σήμερα ψόφησαν τα 2 από τα 3 ορτύκια και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί; Ενώ όλα ήταν μια χαρά!! Τους έδωσα μισή κουταλιά από την αντιβίωση που λένε μέσα σε 1/2 λιτρο με νερό για 3 ημέρες, (φυσικά από αυτό τους βάζω εγώ στο δικό τους το νερό) και έχουν θερμοκρασία 32 βαθμούς μέσα όσο χρειάζεται για τον πρώτο μήνα!! Εντομεταξύ ενώ σήμερα πρέπει να σπάσουν τα άλλά 5 δυστυχώς ακόμα δεν βλέπω κάτι!! Φυσικά για αυτά θα περιμένω ακόμα!! Για τα άλλα τι γνώμη έχεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ αν τα είχες διευκολύνει σπάζοντας το κέλυφος των αυγών κατά την εξαγωγή τους λόγω καθυστέρησης αναπτύσουν πρόβλημα στα πόδια τους και γενικότερα στην στήριξή τους με αποτέλεσμα να αναποδογυρίζουν και να μην μπορούν να επανέλθουν στην όρθια θέση. Επίσης πρέπει να τα αφήσεις να ξεκολήσουν μόνα τους από το αυγό για να περιστρέψουν τον ομφάλιο λώρο τους έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ανοίγματος της κοιλιάς τους στην περιοχή του ομφαλού τους.
      Μην τα επείγεσαι λοιπόν και τα βοηθάς γιατί θα ψοφάνε μετά από 2-4 ημέρες.

      Διαγραφή
  86. Κάπου διάβασα το επόμενο, αληθεύει ;
    .ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ
    ΑΥΓΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ( 4 cm ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΑΥΓΟΥ )
    ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΑ .....ΤΑ ΣΚΟΥΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
    ΠΟΛΥ ΑΣΒΕΣΤΕΙΟ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ
    ΣΠΑΝΕ ΕΥΚΟΛΑ ....ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ
    ΝΕΟΣΣΟΙ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ
    ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΙΣ
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Καλησπέρα Θανάση. Ήθελα να σε ρωτήσω το εξής : 12 Μαΐου βγήκε τελικά ένα ορτύκι, στις 18 Μαΐου βγήκε ακόμα ένα. Ενώ έπρεπε να βγούνε από την τρίτη ομάδα (7 αβγά) 23 προχτές αρχίζουν με καθυστέρηση να βγαίνουν τα πρώτα 2 από τα 7 σήμερα - αύριο. Αυτά μπορώ να τα βάλω μαζί με τα άλλα 2 στο κουτί ή όχι λόγο το ότι το πρώτο έχει 2 βδομάδες διαφορά με τα τωρινά; Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Καλησπέρα Θανάση...Εχω και εγω μια αυτοσχέδια κλωσσομηχανη αντιγραφη απο μια του εμποριου με δυο ράφια χωριτικότητας 80 αυγών κοτας.40 αβγα στο καθε ράφι.ο ανεμιστιρας 220volt ειναι τοποθετιμένος στο κέντρο κάτω απο την αντίσταση σιλικόνης 160 watt.Ο αερισμος γίνεται με τεσσερης τρυπες 1,5 πόντου στο κάτω μέρος της μηχανής.Θερμοστάτη έχω ηλεκτρονικό ακριβιας και την θερμοκρασία την έχω απο 37.4 εως 37,7.Τον αισθητήρα τον έχω τοποθετημένο στο ύψος των αυγών του πάνω ραφιού όπως ακριβός των έχει η μηχανή του εμπορίου.Η υγρασία είναι 55 με 60% και τη 19 μέρα την ανεβάζω στο75%.Παρόλη την πιστή αντιγραφή της μηχανής εχω παρατηρησει οτι η θερμοκρασία δεν είναι ίδια στο πάνω και στο κάτω ράφι.Στο κάτω ράφι εχει 37.7 και στο πάνω φτάνει 38.8 μετρημένο με θερμόμετρο ηλεκτρονικό δίπλα στο αισθητήριο.Ο θερμοστάτης όμως δέν πέρνει τέτοια μεγάλη ένδειξη.Το αποτέλεσμα είναι στο κάτω ράφι να βγαίνουν 35 στα 40 αυγα και στο πάνω να βγαίνουν μόνο τα 20,τα υπόλοιπα ειναι νεκρά μέσα στο αβγο,τα περισσότερα σε αναπτυγμένο στάδιο.Δοκίμασα και σε διαφορετική θέση τον αισθητήρα αλλά τα ίδια.Που νομίζεις ότι οφειλεται αυτή η διαφορά θερμοκρασίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε καλημέρα. Σχετικά με την μηχανή σου έχω να σου πω ότι η θερμοκρασία που πρέπει να έχουν τα αυγά είναι 37.7 βαθμούς. Για το κάτω ράφι όλα είναι οκ. Για το πάνω ράφι δέχεται την θερμότητα από την αντίσταση με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία από την ρυθμιζόμενη. Θα πρέπει για μένα να αφήσεις κενή σειρά αυγών στο κέντρο της πάνω ραφιέρας για να περνά η θερμότητα στο κάτω μέρος. Αυτό θα μεταβάλει τις θερμοκρασίες στα ράφια (θα χρειαστεί πιθανόν επαναρύθμιση του θερμοστάτη σου) και θα ανακυκλώνεται καλύτερα ο αέρας ή να αραιώσεις τα αυγά στο πάνω ράφι Πιστεύω ότι η απόσταση της αντίστασης με το πάνω ράφι είναι μικρή και τα αυγά που είναι στο κέντρο του πάνω ραφιού δεν εκκολάπτονται αλλά τελικά θερμαίνονται πολύ και πεθαίνουν στο αυγό. Παρατήρησε εάν σου βγαίνουν τα περιφερειακά αυγά στο πάνω ράφι. Επίσης εάν χαμηλώσεις λίγο 0,5 βαθμούς την θερμοκρασία στον θερμοστάτη να έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Δοκίμασέ το και κοίταξε εάν αργήσουν να βγούν στο κάτω ράφι

      Διαγραφή
    2. Η απόσταση της αντιστασης με τα αυγά είναι περιπου 10 με 11 πόντους.Αρκετά καλή.Τα αυγα που είναι στο κέντο του ανεμιστηρα εκκολαπτονται κανονικα,όσα είναι γόνιμα,δεν χάνεται κανένα,στα περιφεριακά του πάνω ραφιού έχω το πρόβλημα.

      Διαγραφή
    3. Μέτρησε τότε τι θερμοκρασία πιάνει περιφεριακά δεξιά και αριστερά για να δούμε τι απόκλιση υπάρχει. Επίσης θέλω να μου πεις η αντίσταση είναι πάνω από τα περιφερειακά αυγά κυκλικά και στο κέντρο ο ανεμιστήρας; Η απόσταση 10 εκατοστών μου φαίνεται μικρή έχεις την δυνατότητα να τα απομακρύνεις λίγο στα 15-20 εκατοστά (για να μην σκάνε μέσα στο αυγό από την ζέστη);

      Διαγραφή
    4. Ο αέρας της φτερωτής είχε επαφή με την αντίσταση και περιφεριακά έφτανε τους 39.2.Άλλαξα θέση την αντίσταση και την έβαλα κυκλικά στο κέντρο της μηχανής με διαμετρο 10 πόντους ακριβός πάνω απο τη φτερωτή του ανεμιστήρα η οποία έχει διάμετρο 12 πόντους.Πριν την αλλαγη την είχα κυκλικα στο κέντρο με διάμετρο 13 πόντους.Δοκίμασα με το ίδιο θερμόμετρο περιφεριακά και κεντρικά και το αποτέλεσμα είναι 37.7 κεντρικά και 38.6 περιφεριακά.Χαμήλωσα τη θερμοκρασία 0.4 και τώρα είναι 37.2 κεντικα και 37.9 με 38.1 περιφεριακά.Μπορώ να κατεβάσω τα ράφια ακομα 2 πόντους αλλα θα δοκιμάσω όπως έχει και βλέπουμε.

      Διαγραφή
  89. Θέλω να κατασκευάσω και εγώ μια κλωσσομηχανή και αυτο που θέλω να ρωτήσω είναι αν παίζουν ρόλο οι διαστάσεις,π.χ. τετράγωνη,ορθογώνια.Ρωτάω γιατί έχω ενα παλιό κομοδίνο με διαστάσεις 60 επι 30 βάθος και 32 ύψος.Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε σχετικά με την ερώτησή σου δεν παίζει ρόλο το μέγεθος αλλά η συγκράτηση της θερμοκρασίας στους 37.7 βαθμούς. Το κομοδίνο δεν γνωρίζω αν έχει πάχος 1.5 εκατοστά ή είναι πολύ λεπτό. Η αντίσταση ή λάμπες που θα βάλεις θα καίνε συνεχώς και δεν σε συμφέρει από πλευράς ΔΕΗ αν είναι λεπτό και χάνεται η θερμότητα.

      Διαγραφή
  90. Καλημερα Θαναση ηδευτερη προσπαθεια μου πηγε καλυτερα ειχα βαλει 60 αυγα 30 απο μια φιλη στον Βολο ντοπιες κοτες βλαχοκοτες και τριαντα πηρα παλι απο εδω 25 λεγκορν και 5 μπραχμα.Απο αυτα 9 λεγκορν και 1 μπραχμα ασπορα απο τα αλλα 3 ασπορα.Την 10 ημερα 6 λεγκορν και 1 μπραχμα πεθαναν μεσα στο αυγο τα υπολοιπα ολα καλα.Τελικος απολογισμος 10 λεγκορν 3 μπραχμα και 25 βλαχοκοτες οποτε μεγαλο ρολο παιζουν οι γονεις και η διτροφη τους και αυτα που εβγαλα μια χαρα ειναι ολα τους.Συμπερασμα παιζει μεγαλο ρολο απο που περνεται τα αυγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Καλησπέρα Θανάση!! Καλό μήνα!! Έβαλα εχτές από έναν φίλο 23 αυγά φασιανό (ελληνικός καφέ χρώματος). Διάβασα κάπου ότι θέλει 24 με 25 μέρες, ισχύει; και αν ναι τι άλλο πρέπει να προσέξω μέχρι την ημερομηνία τους που θα βγούνε; (Εννοώ υγρασία, ψέκασμα αυγών, γύρισμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ καλό μήνα. Ο φασιανός δεν είναι υδρόβιο οπότε δεν χρειάζεται ψέκασμα κατά την επώαση. Γίνεται όπως οι κότες. Χρειάζεται 24-25 ημέρες συνολικά και μέχρι την 21η τα γυρίζεις. Τις 3 τελευταίες ημέρες μπορείς να τα ψεκάζεις μία φορά την ημέρα.

      Διαγραφή
    2. Ιωσήφ σχετικά με την υγρασία ανέβασε το δοχείο του νερού πιο πάνω για να θερμαίνεται πιθανόν και πάνω από τα αυγά για να έχεις μεγαλύτερη υγρασία.

      Διαγραφή
  92. Στα ορτύκια έτσι έκανα, λες να έπαιξε ρόλο και για αυτό να μην είχα επιτυχία, όπως με το άνοιξε κλείσε για να βλέπω και τα αλλά αυγά των άλλων ημερών που λέγαμε? Απλά δεν μου δίνει υγρασία 70% είναι μεταξύ 55% με 65%. Πειράζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Καλημέρα Θανάση!! Εγώ που τα ψεκάζω από την πρώτη μέρα για να έχουν υγρασία 70%, διότι τώρα π.χ. που είδα ήταν 60% και πέφτει μέχρι και 45%; Το κάνω για να την κρατάω ψηλά ενώ είναι "γεμάτα" τα ταψάκια (2) με διαφορά 4 με 5 εκατοστά από τα αυγά! Μέχρι τώρα δεν είχα πρόβλημα με τα αυγά ορτυκιών, ξαφνικά έχει κάνα δύο μέρες που το κάνει αυτό!! Έτσι ψεκάζω για να τα διατηρώ μέχρι και την τελευταία μέρα με υγρασία πειράζει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλησπέρα Θανάση!! Έχω συνέχεια το εξής πρόβλημα!! Από την αρχή της σεζόν δυστυχώς με τα 6 ορτύκια που μας δίναν αυγά ενώ έχω πάρει καμιά 40 αυγά πήρα
    μόνο 3 ορτύκια!!! Τα περισσότερα δυστυχώς βγήκαν με τα πόδια ανοιχτά!! Τι πιστεύεις ότι δεν έχει γίνει ή τι φταίει; Να σου πω ότι το άνοιξε κλείσε που κάνω εν έχει διαφορά με την θερμοκρασία την εξωτερική διότι έξω έχω σταθερή 34 με 35 βαθμούς. Όσο για την θερμοκρασία μέσα είναι 37 με 39 κυμαίνεται ο θερμοστάτης και η υγρασία 55% με 65%. Τα πουλιά είναι κανονικά ολοκληρωμένα αλλά ασταθείς και φυσικά μετά ψοφάνε!! Μήπως έχει να κάνει με αιμομιξία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ καλησπέρα. Σύμφωνα με όσα αναφέρεις μπορώ να σου πω ότι μάλλον έχεις ψηλά την θερμοκρασία. Χαμήλωσέ την κατά 1 βαθμό δηλαδή από 36-38. Πές μου επίσης την απόσταση των αυγών από τις λάμπες ή την αντίσταση (ανάλογα τι χρησιμοποιείς) και αν η θερμοκρασία που αναφέρεις είναι μετρημένη με ηλεκτρονικό θερμόμετρο με σένσορα από το κέντρο του τελάρου των αυγών ή από άκρη ή αν το θερμόμετρο είναι αναλογικό με στήλη τοποθετημένο σε ένα σημείο.

      Διαγραφή
  95. Λοιπόν 2 θερμόμετρα έχω μέσα με βάση το κουτί όπως κοιτάς μέσα το ένα αριστερά και το άλλο δεξιά. Η απόσταση με τις 3 λάμπες είναι (οι λάμπες είναι 2 πίσω και μια μπροστά κάπως έτσι: ο
    ο ο με τον ανεμιστήρα τον 12x12. Ύψος λάμπας είναι 27cm με το θερμοστάτη και από αυτόν στα αυγά 6cm. Από το νερό στα αυγά έχουν μεταξύ τους 3,5 με 4cm, αλλά να σημειώσω, ότι τα ραντίζω σχεδόν καθημερινά για να έχω περισσότερο υγρασία, όπως σου είπα να ξεπερνάει το 50%, διότι τώρα έχει πολύ ζέστη έξω και πέφτει η υγρασία μέσα. Το θέμα είναι όπως σ' έχω πει παλαιότερα τον Νοέμβριο είχα βάλει αυγά 9 κότας και είχα με όλα αυτά που αναγράφω παραπάνω 100% επιτυχία, και τώρα με κάνει εντύπωση!! Όσο για την θερμοκρασία που με είπες βάλτο στο 36 με 38 το είχα ένα διάστημα, αλλά τελικά επειδή δεν έβγαζα σωστά, δηλαδή βγαίναν με καθυστέρηση, και με προβλήματα πάλι με είπες να το βάλω 37 με 39. Τα θερμόμετρα είναι αναλογικά. Περιμένω νέα σου ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ καλημέρα. Έτσι όπως περιγράφεις την εκκολαπτική καταλαβαίνω ότι :
      1. ο θερμοστάτης είναι κάτω από τοα δοχείο νερού
      2. οι μετρήσεις θερμοκρασίας δεν είναι καλές λόγω αναλογικών θερμομέτρων
      3. σοβαρό πρόβλημα υγρασίας (δεν ψεκάζουμε καθημερινά)
      4. πιθανό πρόβλημα με ανεμιστήρα (πρέπει να δουλεύει συνεχώς ακόμη και με σβησμένες λάμπες και να στέλνει την θερμότητα προς τα κάτω στο νερό για να ανέβει η υγρασία)
      Πρέπει να αγοράσεις ένα ψηφιακό θερμόμετρο-υγρασιόμετρο με σένσορα και να ελέγξεις την θερμοκρασία στο κέντρο, στα δεξιά και αριστερά για να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη σου στη σωστή θερμοκρασία.
      Πρέπει να τοποθετήσεις τον θερμοστάτη ανάμεσα από αυγά και νερό.
      Δεν θα ανοίγεις και θα ψεκάζεις τα αυγά καθημερινά αλλά μόνο τις 3 τελευταίες ημέρες 1 φορά την ημέρα.
      Τα αυγά θα απέχουν από τις λάμπες 20cm, ο θερμοστάτης από κάτω από τα αυγά και το νερό 10cm από κάτω.
      Ο ανεμιστήρας θα απέχει από την οροφή 10cm και θα στέλνει τον αέρα προς τα κάτω όταν λειτουργεί.
      Την υγρασία θα την μετρήσεις τοποθετώντας το ψηφιακό θερμομετρο-υγρασιόμετρο μέσα στην εκκολαπτική γιατί ο σένσορας μετρά μόνο την θερμοκρασία (η συσκευή μετρά την υγρασία).
      Όσο για την επιτυχία που αναφέρεις ήταν τύχη.
      Επίσης θέλω να μου πεις πόσες τρύπες έχεις και που στο κουτί σου; Πιθανόν να έχεις πολλές και να χάνεις υγρασια)

      Διαγραφή
  96. Θανάση καλημέρα!! Από αυτά που λες δεν έχω το 90% όπως τα γράφεις. Δηλαδή όπως σε είπα τα θερμόμετρα είναι τα δύο αναλογικά, επίσης αναλογικός είναι ο θερμοστάτης, 27 εκατοστά έχουν οι λάμπες από τον ανεμιστήρα, ο οποίος είναι πάνω στο ταβάνι με τέσσερις βίδες και από πάνω του με επτά τρύπες σε σχήμα κυκλικά και σταυροειδής (από πάνω οι τρύπες για να παίρνει τον αέρα και να τον συσσωρεύει μέσα). Επίσης το νερό από τα αυγά έχουν απόσταση 5 εκατοστά, ο θερμοστάτης είναι ανάμεσα από τις λάμπες, από πάνω ακριβώς από τα αυγά και με απόσταση από το νερό που είναι κάτω από τα αυγά 5,5 εκατοστά. Ο ανεμιστήρας έχει απόσταση από τα αυγά περίπου 37 εκατοστά. :) Περιμένω νέα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωσήφ θα πρέπει να απομακρύνεις τον ανεμιστήρα από την οροφή κατά 10 τουλάχιστον εκατοστά με απλό σύρμα θα τον κρεμάσεις από τις βίδες όχι κολημένος γιατί εισάγει κρύο αέρα μέσα συνεχώς με αποτέλεσμα να πέφτει η υγρασία λόγω ψυχρού αέρα ενώ όταν είναι απομακρυσμένος δεν εισάγει τόσο εξωτερικό αέρα αλλά ανακυκλώνει την θερμότητα εσωτερικά.(Δες την φωτο στην αρχή που έχω με τα ελάσματα)
      Επίσης ο θερμοστάτης θα πρέπει να είναι κάτω από τα αυγά για να πιάνουν τα αυγά την θερμοκρασία και όχι ο θερμοστάτης πρώτος. Τα αναλογικά θερμόμετρα δεν είναι ακριβίας και καλό είναι να αγοράσεις ένα ψηφιακό που να μετρά και υγρασία. Το νερό είναι εντάξει αρκεί να μπορείς να βάλεις τον θερμοστάτη ανάμεσα και να μπορείς να συμπληρώνεις νερό.
      Οι λάμπες είναι μακρυά από τον ανεμιστήρα ενώ πρέπει να είναι δίπλα του. Πες μου τις διαστάσεις του κουτιού σου.

      Διαγραφή
  97. Δεν σε είπα Θανάση ότι από τις 17 που είναι να βγουν τα ορτύκια, με έχει πει ένας από Θεσσαλονίκη που πουλάει τις μηχανές τις επαγγελματικές ότι τις τελευταίες 5 μέρες, δηλαδή από τις 5 μέρες οι 4 πρώτες πρέπει με είπε να τα βγάζω 20 με 25 λεπτά από μέσα να αερίζονται και μόλις τα βάζω να τα ψεκάζω 2 φορές την ημέρα αυτό και την τελευταία τα αφήνω την 5η ελεύθερα για να γεννηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ο ΙΩΣΗΦ ΕΙΜΑΙ ΘΑΝΑΣΗ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΑ ΑΦΗΣΩ ΟΤΙ ΒΓΑΛΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΣΕ ΚΑΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ
    ΜΟΥ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙ ΑΙ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΣΩΣΤΟ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΤΙ Η ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣΤΟΥ 65,5(20,5 ΕΧΕΙ ΚΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Μ' ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ ΕΙΝΑΙ 30), ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 65 ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ 43,5. ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΩ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Γεια σου Θανάση!! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου!! Κατέβασα όπως είπες τον ανεμιστήρα στα 10cm και έβαλα τον θερμοστάτη από πάνω από το νερό και κάτω από τα αυγά. Έβαλα και ένα απλό θερμόμετρο ακριβός στην μέση ξαπλωμένο και έχω και υγρασία "κατευθείαν" στα 70% και θερμοκρασία στο κέντρο 38,5 με 39,5 με το αναλογικό φυσικά!! Να είσαι καλά περιμένω τώρα στις 15 της Παναγίας τα τελευταία 6 αυγά για να δω τι επιτυχία θα έχω. Δεν σου είπα ότι στα προηγούμενα 7 αυγά μόνο τον θερμοστάτη και αυτόν τον είχα βάλει δίπλα στα αυγά και είχα 100% αν εξαίρεσής τα 4 που ήταν μη γονιμοποιημένα!! Θα σου πω τι επιτυχία θα έχω με την αλλαγή που μου είπες μετά της Παναγίας. Καλά να περάσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ...ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΗ ΕΩΣ 10 ΑΥΓΩΝ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ?
    ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΓΑ ΑΠΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ,ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ ΚΤΛ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να τη φτιάξεις με μικρότερο μέγεθος και μία λάμπα (λίγο επικίνδυνο εάν καεί) ή αντίσταση σε μικρογραφία της δικής μου. Για την τοποθέτηση των αυγών θα πρέπει να είναι του ίδιου είδους εκτός και αν για τα δύο είδη χρειάζονται οι ίδιες ημέρες επώασης. Επίσης δεν ξέρω πως θα ταίζεις τους νεοσσούς ή αν τα τοποθετήσεις σε κλουβί με κανάρα ή παπαγαλίνα αν θα αναλάβει να τα μεγαλώσει εκείνη.

      Διαγραφή
  101. Καλησπέρα ,θα ήθελα εάν γνωρίζετε να μου πείτε γιατί η πλειοψηφία των νεοσσών που βγαίνουν (φαραόνια) είναι με παραλυσία (ανοιχτά πόδια) σας ευχαριστώ πολύ !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Θανάση καλημέρα. Όλοι οι νεοσσοί τηνν πρώτη ημέρα λόγω το ότι είναι μέσα στο αυγό το ένα πόδι κυρίως το αριστερό έχει αστάθεια λόγω ότι περιστρέφεται κατά την έξοδό του από το αυγό με το δεξί πόδι. Αν επεμβουμε στο αυγό και το ανοίξουμε χωρίς να κάνει την περιστροφή αυτή μόνο του τότε τα πόδια του βγαίνουν παράλυτα με αποτέλεσμα να πεθάνει γιατί θα γυρίζει ανάποδα. Αν βγει μόνο του πρέπει να τα ελάγχουμε για μία κυρίως ή δύο ημέρες για να μην γυρίσουν ανάποδα και ψοφίσουν. Αν δυναμόσουν τα πόδια τους μπορούν μόνα τους να επανέλθουν κατά την πτώση και ανάποδο γύρισμα.

      Διαγραφή
  102. Θαναση καλησπερα ...εχω κατακευαση απο αδρανη υλικα 5 μηχανες τα πανε καλα αλλα σιγα σιγα θελω να καταργησω της λαμπες και να βαλω αντισταση σιλικονης...μηπως ξερεις με τη ταση ρευματος λειτουργει??? 220 η 12 ??? απευθειας η με μετασχηματστη??? Ευχαριστω προκαταβολικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε καλημέρα. Νομίζω ότι είναι καλύτερη λύση από τις λάμπες που καίγονται. Η τάση νομίζω είναι 220 βόλτ ( δες http://www.tepse.gr/56BAB5F2.el.aspx ) αλλά ρώτησε εκεί που θα την αγοράσεις για να είσαι σίγουρος (Δεν το γνωρίζω το υλικό αυτό).Αντίσταση μπορείς να βάλεις από παλιά τοστιέρα ή κουζίνα αν έχεις.

      Διαγραφή
    2. Θαναση ευχαριστω για την απαντηση για αντισταση σιλικονης. με λενε Νικο και ειμαι απο Κερκυρα , θελω να φτιαξω με αυτο το υλικο για να εχω πιο μικρο θαλαμο επισης το κοστος ειναι λιγοτερο απο της καινουργιες πυρακτοσεως λαμπες(ετσι σαν ιδεα) εχεις δοκιμασει με αντισταση τοστιερας??? εγω οχι!!! αλλα καπου διαβασα οτι ισως να υπαρχει προβλημα οταν ο θερμοστατης κοβει και αυτη εχει ακομα θερμανση και οταν παιρνει αργη!!! στης δικες μου με της λαμπες εχω βαλει τον ανεμιστιρα απο πισω και φυσαει πανω στεις λαμπες οποτε δεν καιγονται ευκολα... πολυ καλο το blogspot σου ανταλασουμε ιδεες και εμπειριες μπραβο!!!!

      Διαγραφή
  103. καλημερα θελω να πω ενα μπραβο στον συνονοματο Θαναση και ολους οσους συμετεχουν με τα σχολια τους γιατι οι δικες τους ερωτησεις ηταν και δικες μου απορειες , λοιπον διαβαζοντας ολα τα παραπανω σχολια πριν ενα μηνα εφτιαξα (κατα την γνωμη μου) μια εκκολαπτικη μηχανη , ενα ψυγειο που ειχα για πεταμα , ελεγχος θερμοκρασιας με θερμομετρο υδραργυρου μεσα στον θαλαμο και ενα απο εξω με τον αισθητηρα στην μεση του θαλαμου και ακριβως κατω απο τα αυγα εβαλα και ενα υγρασιομετρο και κρατουσα την υγρασια κοντα στο 50 % , σημερα ειμαι στην 20η μερα και η υγρασια στο 70% , μεχρι ποτε θα πρεπει να περιμενω δηλαδη ποιες ειναι οι μεγιστες μερες εκκολαψης που απο εκει και μετα θα πρεπει να βγαλουμε τα αυγα απο μεσα ; οι θερμοκρασιες μου 36,5 εως 38 ; ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. file mou thanash ebala se mia mhxanh etoimh 13 auga kai mou bghke mono ena ta oipoloipa eixan skasei enw hfelan na bgoun mia mera apo to augo.h fermokrasia htan 100 f mhpws htan polu h fermokrasi kai eskasan ta poulia mesa sta auga;tis 3 teleutees meres ta eixa psekasei me nero alla tipota.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ανώνυμε πες μου αν άνοιγες τακτικά την πόρτα για να τα δεις (έχουμε πτώση θερμοκρασίας, κάνει κρυο ακόμη δεν είναι καλοκαίρι με 35 εξωτερική θερμοκρασία - τα αφήνεις μόνα τους) ή αν ψέκεζες με κρυο νερό (από την βρύση) τα αυγά (θέλει χλυαρό 37ο). Η θερμοκρασία πρέπει να είναι Φαρενάιτ 100 oF ή Celsius 37,7 οC με απόκλιση συν-πλην 1 βαθμό και υγρασία 55% και τις 3 τελευταίες 70%..

      Διαγραφή
  105. καλησπερα σας , ειμαι χαρουμενος εχθες αρχισαν τα πρωτα να σπανε το τσοφλι σημερα απο τα 11 εχουν μεταφερθει στον χωρο με την λαμπα τα 9, τα αλλα δυο πριν απο λιγο εσπασαν το τσοφλι αρα τα περιμενω αυριο , απολογισμος πρωτης φορας 18 αυγα απο τα οποια τα 7 μετα απο 10 μερες ειδα οτι δεν ειχαν πουλακι μεσα απο τα 11 μεχρι τωρα εχουν βγει 9 και τα αλα δυο ειναι σε καλο δρομο , ευχαριστω και παλι για τις πληροφορειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. geia sou thanasi..pira tin apofasi na ftiakso mia mixani san ti dikia sou ithela omos na mou edeines kapoies plirofories sxetika me to thema mia pou esi eisai pio psagmenos me auto..ti thermostati tha mou protines na evaza?k genika opoia pliroforia mporeis na mou doseis tha mou fanei poli xrisimi....euxaristo ek ton proteron...

      Διαγραφή
    2. Φίλε ανώνυμε καλησπέρα, κατ αρχήν ψάχνεις για θερμοστάτη κοτοπουλιέρας από 0 μέχρι 40 βαθμούς κελσίου. Θα σου πρότεινα να αλλάξεις τις λάμπες με αντισταση για να μην σου καίγονται από την υγρασία. Μπορείς να βρεις από παλιά τοστιέρα, φρυγανιέρα, φούρνο πλεκτρικό κλπ.΄ή να αγοράσεις. Σε περίπτωση που η αντίσταση είναι μεγάλη (φούρνου ηλεκτρικού) πρέπει να βάλεις 2 ανεμιστηράκια για να διαχέουν τον αέρα προς τα κάτω. Ακολούθησε κατά γράμμα την κατασκευή και μπορείς να βάλεις περισσότερες από μία ραφιέρες με αυγά. Για σύστημα περιστροφής των αυγών εγώ έχω το χειροκίνητο, υπάρχουν βεβεια και αυτόματα αλλά ανεβάζεις το κόστος κατασκευής.
      Θερμοστάτης : http://www.230vac.cz/-65.html?vyhledavani&vsude&list&xmlid=532916
      Αντίσταση : http://www.pet-eshop.gr/index.php?route=product/product&path=65_118&product_id=261

      Διαγραφή
  106. φιλε θαναση καλησπερα.....θελω να σου πω ενα μεγαλο μπραβο για ολη αυτη την δουλεια που εχεις κανει και για ολες αυτες τις απαντησεις και της πληροφοριες που εχεις δωσει....πραγμα σπανιο...!!!!φτιαχνω και εγω μαι κλωσσομηχανη ειναι σχεδων τελειωμενη με 4 λαμπες ,ανεμηστηρα στο κεντρο,θερμοστατη LAE LTR-5 ELECTRONIC.ελπιζω αυριο να καταφερω να ρυθμίσω το θερμοστατη γιατι σημερα με ταλαιπώρησε και δεν τα καταφερα αλλα βρικα οδηγίες στα ελληνικα...θελω να σε ρωτησω οταν την ετοιμασω και τοποθετησω μεσα τα αυγα πρεπει να τα αφησω καθολου στης θήκες τους να ηρεμήσουν ,η βαζω κανονικα σε λειτουργια την κλοσσομηχανι μου???τα αυγα με ποιο τροπο μπορω να τα ελενξω αν ειναι γονιμα???και μετα αν εχουν εκολαπτη????/σε ευχαριστω εκ τον προτέρων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Jim για τα καλά σου λόγια. Τα αυγά τα βάζεις μέσα από 2 έως 7 ημερών άμεσως αλλά τα γυρίζεις 3-5 φορές (άλλοι λένε ότι τα αφήνεις χωρ'ίς γύρισμα τις 3 πρώτες ημέρες) Εγώ τα γυρίζω ανά 8ωρο περίπου. Αν έχεις μία λάμπα και τα βάλεις δίπλα της θα βλέπεις μέσα τους μία μαυρη κιλίδα όσο ο κρόκος από την 9η ημέρα και μετά.

      Διαγραφή
    2. Φιλε θαναη καλησπερα....σε ευχαριστω για την γρήγορη απαντηση σου.Θα ηθελα πολυ για αλλη μιθα φορα την βοηθεια σου...σημερα συζητουσα με ενα φιλο για την κλοσσομηχανη που τελεικα ουτε σημερα καταφερα να την ρυθμίσω την θερμοκρασια και μου ειπε οτι ο αερας του ανεμιστηρα πρεπει να μεταφερεται προς τα πανω και να διανέμεται μεσω τον τοιχωμάτων στον πατο της μηχανής και οχι απευθειας στο κεντρο γιατι κανει ζημιά στα αυγα...Τη με συμβουλευεις να κανω????ποιος ειναι ο σωστος τροπος????Και κατι ακομα,σκεφτομαι να φτιαξω μια ξεπουπουλιαστα...ξερεις εσυ η καποιος να μου πει ποσες στροφες πρεπει να εχει η πλακα στο κεντρο??αξίζει τον κοπο να ασχοληθώ με κατι τετοιο??

      Διαγραφή
    3. Φίλε Jim για τον τρόπο που θα διαχέεται η θερμότητα στο χώρο μπορείς να κάνεις δική σου πατέντα. αυτό που παίζει ρόλο είναι η σωστή θερμοκρασία 37.7οC μέση θερμοκρασία με +/-1 βαθμό. Η δική μου κατασκευή ρίχνει τον αέρα πάνω στα αυγά. Αυτός που σου είπε για τον αέρα ρώτησέ τον τι ζημιά κάνει;
      Για ξεπουπουλιάστρα είναι έυκοληκατασκευή http://www.youtube.com/watch?v=hXllEthiyMg στην οποία χρειάζεσαι να έχεις μοτέρ για περιστροφή της βάσης.

      Διαγραφή
    4. Κοίτα εδώ για ανταλλακτικά http://www.pet-eshop.gr/index.php?route=product/category&path=65_174

      Διαγραφή
  107. thanasi kalimera kataskeuasa kai egv mia exv dyo problimata o thermostatis klini stoys 39 kai anigi stous 35 o thermostatis einai idios 0-40 thermokrasia den anebenh panv apo 44% den exv bali auga akomi ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε BIN76 οι θερμοκρασίες σου φαίνονται καλές. Ο θερμοστάτης ρυθμισμένος στους 37,5 να είναι κάτω από την σχάρα των αυγών και να μετράς την θερμοκρασία πάνω στη σχάρα των αυγών με ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Τον ανεμιστήρα κρέμασέ τον με σύρμα και ξυλόβιδες 12-15 εκατοστά από το ταβάνι, τον έχεις πολύ κοντά στο ταβάνι.
      Μετά τις παραπάνω ρυθμίσεις, ρύθμισε τον θερμοστάτη στην θερμοκρασία που έχεις την επιθυμητή θερμοκρασία στα αυγά και έλεγξε την υγρασία 55% περίπου (50-60%)..

      Διαγραφή
  108. σ ευχαριστώ Θαναση Λ. για την βοήθεια.....σημερα κατάφερα και την τελείωσα την κλωσσομηχανη και την εβαλα με 89 αυγα...εχω σταθερη θερμοκρασία 37.5 οC και υγρασία 50- 55%,ελπίζω να εχω καλο αποτελεσμα.....θα ανεβασω και φοτο καποια στιγμη να δειτε ....ευχαριστω πολυ και εσενα φιλε ΘΑΝΑΣΗ για την πολυτιμη βοηθεια σου και της πολες πληροφορίες που βρηκα στην σελιδα σου.....τελικα εβαλα 3 λαμπες 60W και μια καλωδιακη αντίσταση γιατι δεν μπορουσε να κρατήσει σταθερη την θερμοκρασία και δουλευαν συνέχεια οι λαμπες....και τον ανεμιστήρα τον εβαλα να φυσά προς τα κάτω γιατι δεν ειχα υγρασία πανω απο 47%.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. σε ευχαριστω Θαναση Λ. ελπιζω να εχω καλα αποτελεσματα....οσο για την θερμοκρασια κοιτα σε ποιο παλια σχόλια ειδα οτι ελεγαν για θερμοκρασία 36-38οC οσο και στα αλλα και ίδια υγρασία 55%....αλλα για ποιο σίγουρα παρε την γνώμη του ΘΑΝΑΣΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Καλησπερα σας , JIM τωρα ξανα ειδα τις φωτο κα εχω καποιες παρατηρισεις , 1) αν εχεις σκοπο να τα αφησεις εκει να βγουν και μετα να τα παρεις θα πρεπει να βαλεις κατι για πατωμα γιατι ετσι θα εχον προβλημα εγω για παραδειγμα ειχα κρατησει μια πρωσοψη απο μια σομπα που εχει μικρες τρυπες και το εβαλα για πατωμα πανω στην σκαρα μου , 2) γιατι εχεις τοσες λαμπες αναβουν μαζι με την αντισταση ; εγω εχω μονο λαμπες 2χ100 και 2χ75 αν βαλω λαμπες θα καταργησω τις λαμπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. φιλε Θαναση το παρατηρησα και εγω αυτο με το πάτωμα και θα βαλω μια λεπτη σήτα απο κατο της τελευτεες μερες.....δεν εκανα δυο ποτρες γιατι δεν το ειχα προβλεψη αυτο...μετα ειδα της πληροφοριες σε αυτη τη σελεδα και ειδη ειχα φτιαξει το πλαισιο....δεν εχω ομως απώλειες πολες γιατι εκει που εχω την κλωσσομηχανη εχει καλη θερμοκρασια περιπου 25οC σταθερα.....αναβουν ολα μαζι γιατι μονο με της λαμπες δεν ειχα σταθερη θερμοκρασια..επεφτα ενα βαθμο πανω κατο συνέχεια οχι ομως εκει που την εχω τωρα, την ειχα εξω που την δοκίμαζα ....τωρα με το ψηφιακο θερμομετρο πεζο αναμεσα σε 0,2 και σπανια 0,5 βαθμος το πολυ,γιαυτο εβαλα και την καλωδιακη αντισταση και δουλευουν ολα μαζι μερικα δευτερολεπτα και εχω συνεχεια 37,5 με 37,7 οC.... δεν ξερω ποσα watt ειναι,τα πηρα απο ενα γνωστο με ηλεκτρικά ειδη που πουλα συνεχεια υλικα για τετειες κατασκευες....η αντησταση ειχε 14 ευρω,ο θερμοστατης 46 ευρω το θερμομετρο 5 ευρω και το υγρασιομετρο 10 ευρω....εχω 3 λαμπες 60 watt μαζι με την αντίσταση ....και εχω 2 μερες τωρα σταθερη υγρασια 57%...... για τις φοτο που ανεβασα εφτιαξα μια σελιδα σε αυτο το συνδεσμο http://ge.tt και της ανεβασα και μετα εκανα αντιγραφη την διευθυνση και την εβαλα εδω...ειδα πληροφοριες που ειχε ο ΘΑΝΑΣΗΣ ποιο πανω και τα καταφερα ,απαντησεις για ολα εχει ο φιλος ΘΑΝΑΣΗΣ σε αυτη τη σελιδα ....περιμενω να ανεβασεις και εσυ φοτο....ααα κατι ακομα το δύσκολο με αυτο το θερμοστατη ειναι να τον ρυθμίσεις....εγω τον πηγα σε ενα φιλο ηλεκτρολόγο και μου τον ρύθμισε δεν μπορουσα να τα καταφερω ,αλα αξίζει γιατι εχει πολυ σταθερή θερμοκρασια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. πιστευω να τα καταφερα http://ge.tt/5AOZiqS1 , τον θερμοστατη τον ξερω επειδη τον βαζω σε κατασκευες που κανω για τα τζακια , το οτι εχεις εξωτερικη θερμοκρασια καλη βοηθαει πολυ σημερα εβαλα και εγω 44 αυγα καλα αποτελεσματα να εχουμε ολοι μας , εγω στα κατω συρταρια βαζω νερο σε μπουκαλια και συμπληρωνω απο εκει στα δοχεια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. παιδιά καλημέρα,ψάχνω εδώ και λίγο καιρό ότι πρηροφορίες μπορώ να βρω σχετικά με κατασκευή κλωσσομηχανής.έχω σκεφτεί να φτιάξω ένα ξύλινο κουτί το οποίο θα το επενδύσω εσωτερικά με μπλε φύλλα μόνωσης.μέσα λάμπα 40W ,ανεμιστιράκι από υπολογιστή και το μονο για το οποίο λαμβάνω διαχασμένες απόψεις είναι για τον θερμοστάστη.Με τον θερμοστάτη caem 4-40C με κοτοπουλιέρα που αναφέρετε και σε κάποια δημοσίευση θα υπάρχει αποτέλεσμα?δεν θέλω να πάω σε ακριβό ηλεκτρονικό γιατί θέλω να το κάνω σε χομπίστικο επίπεδο και όχι να δώσω πολλά χρήματα.Βαγγέλης από Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση είναι ότι ΝΑΙ θα έχεις αποτέλεσμα. Μόνο μην βάλεις 1 λάμπα και τυχον σου καεί (και σου κρυώσουν τα αυγά) από την υγρασία βάλε 2 η 3. Για τον φίλο Λευτέρη που λέει για φιμέ τζάμια χωρίς να κλείσεις την ροή του ανεμιστήρα θα το δοκίμαζα. Κάνε το χόμπυ σου και δεν θα το μετανιώσεις.

      Διαγραφή
  115. Θα ήθελα επίσης να σε ρωτήσω, το εξης : Αυτή την στιγμή έχω βάλει τέσσερις 60 ρες λάμπες στην μηχανή ,αν αντι για 60 WATT έβαζα μεγαλύτερες με ποιό πολλά WATT ας πούμε 80 WATT δεν θα ηταν το ίδιο αντι να προσθέσω περισσότερες λάμπες????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη καλησπέρα, κατ' αρχήν το blog που αναφέρεις δεν το αποτύπωσες σωστά : κάνε κλικ στην γραμμή διεύθυνσης https://xxxxxxxx.blogspot.gr επέλεξέ τη και κάνε ΔΕΞΙ κλικ πάνω στην επιλεγμένη περιοχή και επέλεξε αντιγραφή. Για να το επικολλήσεις στην απάντηση πάτα ΔΕΞΙ κλικ στο σημείο που θέλεις να γραφτεί και επέλεξε επικολληση.
      Ο ανεμιστήρας θα είναι εσωτερικά από τις λάμπες σου δηλαδή:

      λάμπα - - λάμπα - - λάμπα
      - ανεμιστήρας - - ανεμιστήρας -
      λάμπα - - λάμπα - - λάμπα

      Οι λάμπες βγάζουν την ίδια σχεδόν θερμότητα όσο μεγάλη και αν χρησημοποιήσεις σε watt. Οι διαφορές είναι μικρές.
      Σε παρακαλώ να απαντάς ή διορθώνεις το ίδιο σχόλιο και μην ανοίγεις νέο σχόλιο γιατί πρέπει να σβήνω τα παλιά για να μπορώ να διαβάζω τα νέα σχόλια. Έχω περιορισμό εμφάνισης 200 σχόλια.

      Διαγραφή
  116. Θανάση , μπαίνεις στο blog μου κάνεις κλικ στο πίνακας ελλέγχου πάνω δεξιά ,σε πάει σε άλλη σελίδα B bgoger/ ολες οι αναρτήσεις κάτω απο αυτο έχει μια μπάρα που γράφει "Δημοσίευση και αλλα", απο κάτω απο την μπάρα έχει την λέξη "κλωσσομηχανη" με μικρα γράμματα κάνε κλικ επανω και θα δεις τις τελευταίες φωτο που ανέβασα , καλό βράδυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Θανάση γειά σου, μετά απο προσπάθεια πρέπει να δημοσίευσα τις εικόνες στο προφίλ μου στο G+ δεν ξέρω αν μπορείς να τις δεις εκεί εμφανίζομαι με το όνομα VAGGELIS IGOUMENOS Καλό βράδυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Θανάση γειά σου, έχουμε καιρό να μηλήσουμε γιατί είχα μπερδευτεί με το blog , τέλος πάντων , οταν τελείωσα την κλωσσομηχανή έβαλα 22 αυγά για να την δοκιμάσω, μετα απο 22 ημέρες έβγαλα 12 πουλάκια, το πρώτο βγήκε δυο ημέρες νωρίτερα απο τα άλλα αλλά ειχε πρόβλημα ειχε μια φούσκα πίσω και αιμοραγούσε,μετά βγήκαν άλλα 11 πουλάκια απο τα οποία τα 9 ηταν υγειέστατα ενώ τα δυο ειχαν πρόβλημα με τα πόδια τους, περίμενα αλλη μια ημέρα και έσπασα τα υπόλοιπα αυγά 5 ηταν κλούβια και 6 είχαν μέσα πλήρως ανεπτυγμένα πουλάκια αλλά ηταν ψόφια..Θα ήθελα να μου πεις τις απόψεις σου τι μπορεί να έφταιξε και ψοφήσαν έτοιμα πουλάκια και τα άλλα βγήκαν παράλυτα,,..ΣΗΜ..θερμοκρασία -υγρασία ηταν σε κανονικά επίπεδα απο την αρχή μέχρι τέλους (ψηφιακός θερμοστάτης - υγρασιόμετρο) εχω και απο τα δύο.. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη γεια σου. Κατ' αρχήν δεν υπάρχει πρόβλημα στη μηχανή. Τα αυγά τα ελέγχουμε βάζοντάς μπροστά σε μία λάμπα την 9η ημέρα να δούμε αν υπάρχει μαύρη κυλίδα στο κέντρο. Αν δεν υπάρχει δεν είναι γονιμοποιημένο και το αφαιρούμε (κλούβιο). Η θνησιμότητα γενικά είναι 50-80% και εξαρτάται από τα αυγά. Έχω ακούσει ότι πρέπει να είναι 2 ημερών έως 4 με 5 σε θερμοκρασία 10-14 βαθμών. Αν είναι της ίδιας ημέρας δεν κάνει δεν ξέρω γιατί. Επίσης δεν πρέπει να βάζεις χέρι στα πουλάκια για να βγουν από το τσόφλι γιατί βγαίνουν παραλυτα και ψωφάνε. Τα πουλάκια που δεν βγήκαν πιθανόν φταίει το μέγεθος του αυγού ή ότι δεν μπόρεσαν να σπάσουν το τσόφλι (αδύναμο πουλί). Αν δεν τα πείραξες και βγήκαν παράλυτα είναι γιατί τα πόδια τους πήραν λάθος θέση στο αυγό. Θα έχεις και απώλειες. Μέτρησε την θερμοκρασία σε διάφορες περιοχές της συσκευής σου πάνω στη σχάρα να είναι περίπου ίδια και να μην έχει μεγάλη απόκλιση.

      Διαγραφή